SAMELANDS NATIONALDAG: Sámi álbmotbeaivi

Idag uppmärksammar vi – stolt – att det är Samernas nationaldag!
>>    
Först några inledande ord från redaktör’n:
På vår lilla halvö i världen (Skandinavien) har vi i norr en urbefolkning som sannerligen förtjänar sitt erkännande. Samerna har tvingats utstå mycket förtryck genom historien och det är egentligen först under de senaste femtio åren som de har kommit att erkännas som vår egen motsvarighet till nordamerikas indianer, Nya Zeelands maorier och Australiens aboriginer. Det är stolthet jag känner en dag som denna … Och då rinner (mig veterligen) det inte en droppe sameblod i mina ådror. Men lika fullt känner jag innerligt för detta brödrafolk.
// Signerat Redaktör’n

 
Samernas nationaldag firas, sedan 1992, alltid den 6 februari. Det gör man för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag år 1917 i norska Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sameland (från Nordnorge i väst, via norra Sverige och -Finland till Kolahalvön i nordvästra Ryssland). Den 6 februari är en flaggdag och i Sverige flaggar många kommuner i de samiska områdena med både den samiska och den svenska flaggan. I Norge utlystes dagen till allmän flaggdag inför 2004.

Samekonferensens beslut 1992 var formulerat på nordsamiska och innehöll begreppet ”sámi álbmotbeaivi”, som översatt till svenska blir ”samernas nationaldag”. Dagen firades första gången 1993. Samernas nationaldag är till för alla samer, oavsett var de bor och på den dagen ska den samiska flaggan hissas och Sámi soga lávlla; Samefolkets sång (länk till Youtube) sjungas på samiska. Samernas nationaldag kan firas med tårta och jojk. Sökmotorn Google uppmärksammade 2010 samernas nationaldag genom att ha ett samiskt tema på sin logotyp.

Samernas flagga invigdes vid samekonferensen i Åre den 15 augusti 1986. Den var resultatet av en tävling, och vinnarbidraget kom från konstnären Astrid Båhl från Skibotn, Norge.

Motivet härstammar från schamanens trumma och dikten ”Paiven parneh” (”Solens söner”) av sydsamen Anders Fjellner (1795-1876). Fjellner beskrev samerna som solens söner och döttrar. Flaggans cirkel står för andlighet och representerar solen (röd) och månen (blå). Grönt symboliserar växter/natur, blått symboliserar vattnet som är ett livselixir, rött symboliserar elden, värme och kärlek. Gult symboliserar solen. Den har samefärgerna röd, grön, gul och blå som kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten.

Flaggan används i hela Sameland och av alla samer. Eftersom den inte är en nationsflagga, skall den vid flaggning bredvid en nationsflagga hissas på den heraldiskt vänstra flaggstången.
Källa: Wikipedia, Youtube.
_____________________________
// 
Uppsalamagasinet Luthagsnytt, redaktionen

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin