TIME 2 DINE: Ät thai i Luthagen

Det är knappt man hänger med i de kulinariska svängarna i Uppsalas stadsdelar. Så mycket tycks ständigt vara på gång, nya restauranger dyker upp och därmed nya namn att lägga på minnet. Tittar man exempelvis på möjligheterna att äta thaimat så är de snart att jämföra med utbudet på pizzerior. Knappt etthundra meter från UMLN:s redaktion (vi finns som bekant på Övre slottsgatan 6) ligger den mångåriga klassikern Koh Phangan där den fiktiva åskan med sina blixtar och dunder och tillhörande regnljud är en favorit, inte minst bland den yngre publiken. Med sina akvarier, UV-upplysta toaletter och många många lyktor bjuder den besökaren på känslan av en riktig strandrestaurang i den thailändska skärgården. Det som egentligen avslöjar ”bluffen” är (förutom det mörka och kalla vädret utanför fönstren) notan efter avslutad måltid … Vilket naturligtvis gäller för samtliga typer av köp i jämförelse med thailändska priser (dricksvatten ej inräknat).

På Skolgatan 39, vid det västra brofästet på Haglunds bro över Fyrisån, finner vi restaurang GinDee som serverar smarrig lunchbuffé och under sommarhalvåret dessutom ståtar med en skön uteservering utmed ån.
Längre norrut, på Börjegatan 51 i Stabby, har en riktig klassiker i form av restaurang Brostugan drivits i thailändsk regi de senaste åren. Ett par hundra meter ytterligare norrut, på Seminariegatan 26, återfinner vi nuförtiden restaurang Praiwan. Just Praiwan låg, tills alldeles nyligen, i den före detta Ringkiosken där Ali en gång serverade kebabtallrikar och sålde smågodis över disk. Idag hittar vi i Ringkiosken ännu en thairestaurang, nu i form av Wandee (se även bild nedan), som erbjuder både takeaway och hemkörning.

Notera att vi i den här texten enbart har nämnt ett [geografiskt] begränsat antal restauranger som har thailändskt på menyn. Det finns naturligtvis ett stort antal andra ställen att dinera thai på. Framförallt i andra stadsdelar i Uppsala. Och visst, även i city liksom i food courts som ex. i Gränby kan man säkerligen tugga thai. Men då detta är Uppsalamagasinet Luthagsnytt – stan’s enda tidskrift som sätter vanligt folk i fokus – så faller det sig självklart att vi vurmar och därför puffar extra för stadsdelsutbudet i första hand.
ทานให้อร่อย = smaklig måltid på thai!
// Signerat Redaktör’n

Fler nyheter

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge