VI GLÖMMER ALDRIG: Uppsala minns förintelsens offer

Lördag 27 januari uppmärksammar Uppsala kommun den internationella minnesdagen för Förintelsens offer med ett program på Uppsala Konsert & Kongress 15.00–16.00. Dessutom erbjuder kommunen aktiviteter för olika åldrar under hela veckan 22–28 januari, bland annat teaterföreställningen Katitzi på Reginateatern och föreläsningar på Stadsbiblioteket.
>>    
Programmet ”Vi minns Förintelsen” på Uppsala Konsert & Kongress innehåller musik av Trio X, Erik Häusler, Emilia Huczko och Sergiusz Markowski. Tal hålls av Håkan Holmberg, UNT, Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd, och Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande. 

På den internationella minnesdagen för Förintelsens offer samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det var den dagen 1945 som nazisternas största koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau befriades. Minnesdagen är till för att vi aldrig ska glömma de som föll offer för Förintelsen och för alla som bekämpar och vill manifestera sitt engagemang mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism.

– Förintelsens minnesdag är ett tillfälle att minnas alla dem som mördades under nazisternas utrotningspolitik. Men också för att påminna oss själva om att inte ta någonting för givet. Vi kan aldrig luta oss tillbaka i tron att kampen för mänskliga rättigheter är vunnen, den måste vinnas varje dag. Därför är det viktigt att Uppsala kommun uppmärksammar denna minnesdag, säger Ilona Szatmári Waldau (V), kommunalråd med ansvar för mänskliga rättigheter.

Under 22–28 januari sätter Uppsala kommun fokus på frågor om delaktighet, vikten av att minnas vår historia och alla människors lika värde. Avgiftsfria program erbjuds hela veckan för barn, ungdomar och vuxna i samarbete med bland annat Judiska föreningen och Ormteatern.

På Stadsbiblioteket hålls föreläsningar. Måndag 22 januari 18.00–19.30 visar och berättar Anna Ehn, intendent för offentlig konst, om några av kommunens konstverk. Konsten väjer inte för svåra saker som hedersvåld, papperslösa gömda barn, förintelsens offer och samerna som drabbades av rasbiologiska institutionens verksamhet. 

Onsdag 24 januari 18.00–19.30 samtalar journalisten och författaren Monica Hirsch och sakkunnig Ingrid Schiöler om boken Det tysta arvet. I den berättar överlevande, barn och barnbarn till överlevande om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. Medverkar gör också Fred Taikon, ordförande i É Romani Glinda, som inleder med att berätta om den romska förintelsen. Moderator är Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden.

23–26 januari ges skolföreställningar av Katitzi på Reginateatern för alla elever i årskurs 5. Söndag 28 januari 15.00 visas en familjeföreställning. Pjäsen berättar om Katitzi, den viljestarka och lite egensinniga tjejen, hennes romska familj och om hur är det att vara barn och inte bli accepterad för den man är. 

Lördag 27 januari 12.00 visar Fyrisbiografen dokumentärfilmen ”De blev våra mödrar” om Juci och Marta som överlevde koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen. Efter befrielsen blev Uppsala deras hem där de bildade nya familjer. Filmen skildrar hur det är att tillhöra nästa generation.
// Signerat Uppsala kommun

Fler nyheter

F&V —
App lindrar psykiska symptom hos föräldrar som mist ett barn

REGION UPPSALA —
Ekonomiska satsningar i länet

LÄSNING —
Bibliotek Uppsala får
920 000 kronor för att få fler unga att läsa

UPPSALA KOMMUN —
Invånarna har sagt sitt – lokala satsningar i Medborgarbudgeten

MUSIK / LIVE —
Veronica Maggio inviger Studenternas IP som konsertarena

UPPSALA VATTEN —
Nytt miljötillstånd för biogasanläggning