Målet är att hjälpa djurägare att lära sig mer om vilka regler som gäller och vad man ska tänka på när du som djurägare köper, förvarar och använder läkemedel.
Läkemedel är en viktig del av att förebygga, bota och lindra sjukdomar hos djur. Om ditt djur är sjukt eller skadat ansvarar du som djurhållare för att djuret får vård, vid behov även av veterinär. Om djuret behöver behandlas med läkemedel är det bra att känna till vilka regler som gäller. I vägledningen finns det tydlig information om hur man som djurägare köper, använder och förvarar djurläkemedel på ett korrekt och säkert sätt.
– När man som djurägare ska köpa läkemedel till djur är det viktigt att komma ihåg att det endast är apotek med tillstånd från Läkemedelsverket som får sälja läkemedel i Sverige. Vi har tyvärr sett exempel på att det förekommer olaglig försäljning av djurläkemedel på nätet, till och med försäljning av rena förfalskningar, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.
En vägledning för ansvarsfull läkemedelsanvändning
För att vi ska kunna behandla bakterieinfektioner framöver måste antibiotika användas ansvarsfullt. Onödig eller felaktig användning gör att bakterier blir motståndskraftiga. Då slutar antibiotikan att fungera.
– Vägledningen har kommit till för att främja en ansvarsfull läkemedelsanvändning och samtidigt motverka antibiotikaresistens. Vi hoppas att vägledningen ska bli användbar och nå ut till många djurägare, avslutar Elin Maria Bergsten.
Så kan du som djurägare göra din läkemedelsanvändning säker och effektiv:
- Använd endast receptbelagda läkemedel om veterinär har bedömt att djuret behöver läkemedlet
- Använd endast receptfria läkemedel avsedda för djurslaget om du inte fått annat råd från veterinär
- Köp bara läkemedel från apotek – det är bara godkända apotek som får sälja läkemedel till djur i Sverige, det gäller både fysiska apotek och nätapotek
- Rapportera alltid misstänkta biverkningar av läkemedel till Läkemedelsverket
- Förvara rätt för bibehållen effekt och hållbarhet och se till att obehöriga inte kan komma åt läkemedlet
- Ge aldrig bort eller sälj läkemedel till en annan djurhållare
- Lämna överblivna eller utgångna läkemedel samt kanyler till apoteket
- Ta reda på vad som gäller om du reser mellan länder och behöver ta med läkemedel till ditt djur
Bakgrund
Vägledningen har tagits fram av Länsstyrelserna i samverkan med Läkemedelsverket, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Sveriges veterinärmedicinska anstalt och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
•
Extern skribent: Läkemedelsverket