Broschyren skickas ut 18-29 november. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som skickar ut broschyren. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den när den väl kommer.
Sedan den förra broschyren skickades ut 2018 har läget i världen kraftigt försämrats. Krig pågår i vår omvärld och extremväder blir allt vanligare. Terrorhot, cyberattacker och vilseledande information används för att skada och påverka oss. Sverige har även gått med i försvarsalliansen Nato. Mot den bakgrunden fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, regeringens uppdrag att ta fram en ny uppdaterad version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”.
Mer innehåll än tidigare
Den nya broschyren tar upp fler områden än den från 2018. Den har större fokus på beredskapen för krig och innehåller en översiktlig beskrivning av hur du ska agera vid höjd beredskap. Den beskriver bland annat olika skydd vid militära angrepp, vad du bör ta med vid utrymning och hur oro kan hanteras. I den nya broschyren får du råd om hur du kan förbereda dig, den ger en tydlig inriktning för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Broschyren kan användas som en vägledning och innehåller flera olika checklistor.
Om du har frågor eller känner oro
De vanligaste frågorna om broschyren kan du få svar på MSB:s webbplats . Hittar du inte svar kan du kontakta MSB på telefon 0771-240 240 eller e-post; broschyren@msb.se
Eftersom vi lever i en tid med hot som kan skapa oro och osäkerhet finns det samlad information på Krisinformation för dig som känner oro.
På webbplatsen Lilla krisinfo kommer det finnas information anpassad till barn och unga i samband med att broschyren skickas ut 18 november.
Om du redan nu vill ladda ner broschyren så finns den på MSB:s webbplats .
Flera språk och anpassade versioner för personer med funktionsnedsättning
Från 18 november kommer broschyren att finnas digitalt på flera språk, på lätt svenska, inläst på svenska och engelska, teckenspråkstolkad och i punktskrift. Den är översatt till engelska, arabiska, persiska/farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romska arli, nordsamiska och sydsamiska.
•
Extern skribent: Uppsala kommun