BLÅLJUS —
Efter branden i Ungdomens hus

| BRAND |
Fredagen den 4 oktober började det att brinna i Ungdomens hus.

Det var vid klockan 18.30 på fredagskvällen den 4 oktober som en brand bröt ut i Ungdomens hus, i korsningen mellan Skolgatan och Svartbäcksgatan i centrala Uppsala. Branden ska ha börjat på den andra våningen i anslutning till en skateboardramp. Den kunde emellertid släckas med begränsade skador som följd. Tacksamt nog var där inte heller någon person som kom till skada.

Rök väller ut från Ungdomens hus andra våningsplan. Fotot är taget mot öster från Haglunds bro. (Foto: Peder Strandh, UMLN)

Uppsala kommun som står bakom Ungdomens hus  uttrycker trots allt en lättnad över utfallet efter fredagens brand. I ett pressmeddelande skriver de ”Vi är naturligtvis lättade över att ingen är skadad och att släckningsarbetet gick snabbt. Nu återstår det för räddningstjänsten att göra en rapport och därefter återkommer vi om vad som orsakade branden och hur skadat huset är”. 

Branden väckte mångas nyfikenhet. Därför, och på grund av Skolgatans normalt täta trafik, tvingades polisen att spärra av Haglunds bro. Det medförde att den västra å-kanten snart blev fylld av åskådare som mestadels förfärades över den vackra gamla byggnadens öde.

 

Huset fotograferat en vecka efter brandtillfället. Hettans angrepp på den centrala fasaddelen är tydligt då bl.a. putsen har släppt.

Skribent: UMLN redaktion 2024-10-05

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter

WWF —
Sverige måste stoppa utfiskningen av strömmingen i Östersjön

SVERIGE —
Lättnad på byggkrav vid ombyggnader och dolda rabatter som ska granskas

KROPP & HÄLSA —
Livräddande shuntbehandling allt vanligare vid skrumplever

SJUKVÅRD —
Ny cyklotron lyftes in på Ackis

UTMÄRKELSE —
Michael Loshak har fått utmärkelsen årets lärare

KONSUMET / MILJÖ —
Mycket lågt förtroende för klädbranschens miljöarbete