SAMHÄLLE—
Ett år med Bostad först i Uppsala – ett 20-tal hemlösa har beviljats bostad

| BOSTAD |
Genom modellen ”Bostad först” får personer som har varit hemlösa under lång tid hjälp att hyra en egen lägenhet.

Sedan Uppsala kommun införde modellen för ett år sedan, har ett 20-tal personer beviljats Bostad först.

Ylva Staland Björkegren, samordnare på Uppsala kommun för Bostad först. Hur har första året gått?

– Det har gått över förväntan. Vi arbetar progressivt och flera andra kommuner har börjat snegla på hur vi arbetar och pratar om Uppsalamodellen. Modellen Bostad först handlar om att hjälpa de boende att bo kvar. Nationellt är det 80 procent av de boende som fått en lägenhet via Bostad först som klarar av att bo kvar i sin lägenhet. I Uppsala ser vi samma goda resultat de första 8 månaderna.

Ylva Staland Björkegren, samordnare på Uppsala kommun för Bostad först.
(Foto: Uppsala kommun).

Vad är det som gör att Bostad först fungerar bra i Uppsala?

– Vi har ett väl upparbetat samarbete mellan fastighetsstaben på Uppsala kommun, Uppsala hem, och Uppsala Stadsmission. Att vi har med oss Uppsala Stadsmission som redan känner målgruppen är mycket viktigt. Vi har också ett beslut i socialnämnden på att vi ska arbeta med modellen. Alla vill vi att Bostad först ska lyckas så att våra hyresgäster ska få en trygg och stabil tillvaro.

Personal som jobbar dedikerat med Bostad först

En annan anledning till att Bostad först fungerar bra i Uppsala är att Uppsala kommun har tre heltidsanställda som arbetar bara med Bostad först.

– I andra kommuner kan personalen ha flera olika uppdrag och då har man inte som vi möjlighet att fokusera enbart på att utveckla Bostad först, säger Ylva Staland Björkegren och fortsätter.

– Vi som jobbar med Bostad först på Uppsala kommun finns på plats på Mikaelsgården, Uppsala Stadsmissions öppna dagverksamhet för vuxna i hemlöshet. På Mikaelsgården lär vi känna målgruppen i ett sammanhang där de känner sig bekväma. Vi har märkt att vårt sätt att arbeta på plats har minskat rädslan för myndigheter bland många av de hemlösa. Vi blir inte bara anonyma tjänstemän på ett kontor långt borta, utan personer som de känner och vågar be om hjälp för att komma i kontakt både med kommunen och andra myndigheter.

Hur många ansökningar har ni fått till Bostad först?

– Sedan starten i september 2023 har vi fått in drygt 90 ansökningar. Ett 20-tal av dem har blivit beviljade. Vi ser att många av dem som sökt Bostad först inte har uttömt sina egna möjligheter att hitta bostad, vilket är ett krav.

Vad har ni för krav på lägenheterna till Bostad först?

– De ska inte ligga på nedre botten då det finns risk att den boendes tidigare kontakter samlas där. Det får inte vara så dyr hyra att den boende inte har råd att betala för den, vilket betyder att nyproduktion går bort. Och sen vill vi ha lägenheter i flera olika områden. Det är med andra ord ganska svårt att hitta bostäder som passar. Därför har vi nu kontakt med flera bostadsbolag som framöver kan vara intresserade av att upplåta lägenheter till Bostad först.

Ökad känsla av trygghet

Vad tycker de boende som hunnit flytta in?

– De beskriver att de upplever en starkt ökad känsla av trygghet och förutsägbarhet i sin tillvaro. De har uttryckt att processen fungerat bra, både informationen från oss på myndighetssidan och det praktiska stödet från boendecoacherna på Uppsala Stadsmission.

Kan övergå till förstahandskontrakt

Efter ett år kan Bostad först övergå till ett förstahandskontrakt från Uppsalahem. För att få ett förstahandskontrakt måste hyresgästen ha följt hyreslagens krav under ett år och inte ha några hyresskulder. De som beviljats Bostad först kan välja att fortsätta att få stöd från en boendecoach så länge de vill och behöver. 

Det här är Bostad först

Bostad först, eller Housing First som det heter på engelska, är en internationell modell för att hjälpa människor som behöver mycket stöd för att ta sig ur hemlöshet. Modellen infördes i New York på 1990-talet och är nu en del av många EU-länders hemlöshetslagstiftning.

I Bostad först blir hemlösa personer erbjudna en bostad direkt och får stöd för att klara av att bo kvar. Det finns inga krav på att personen som beviljas Bostad först ska vara nykter eller drogfri.

Internationell forskning visar att modellen fungerar bra för att hjälpa hemlösa personer med missbruk, psykisk ohälsa och svag förankring i samhället.

Helsingborg var först i Sverige med att införa Bostad först 2010.

Bostad först i Uppsala

Sedan september 2023 finns Bostad först i Uppsala.

Bostad först i Uppsala är ett samarbete mellan Uppsala kommun, det kommunala fastighetsbolaget Uppsalahem och den ideella föreningen Uppsala Stadsmission.  

Uppsalahem avsätter tio bostäder om året till Bostad först.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

 

Fler nyheter

SAMHÄLLE—
Ett år med Bostad först i Uppsala – ett 20-tal hemlösa har beviljats bostad

KULTUR —
Call it a comeback:
”Dale” åter i hemstaden

BILDSPECIAL: Stabbydagen 2024

UPPSALA SYD —
Gottsunda och Valsätra utvecklas med 30 nya småhus

F&V —
Koslem kan hjälpa diskbråckspatienter efter operation

F&V —
Träd reagerar olika på väder och torka