BILDSPECIAL: Stabbydagen 2024

| STABBY PRÄSTGÅRD |
Den är en återkommande tradition, Stabbydagen i nordvästra Uppsala. Loppis, musik, kafé och föredrag (m.m.) väntade besökaren i och vid Stabby prästgård.

Evenemanget ägde rum:
SÖNDAG 15 SEPTEMBER, KL. 12 – 16

Ovan uppräknade utbud räckte inte då det dessutom bjöds på prova-på-agility i hundhagarna, tipspromenad vid Eriksskolan och guidad tur hos fåren i deras hage.

Arrangören Bondkyrko hembygdsförenings program för Stabbydagen 2024.

Över prästgårdens trädgård ljöd Bengt Janssons behagliga musik tillsammans med sorlet från hundratals kafégäster. Serveringspersonalen hade ett fasligt sjå med att hinna med alla beställningar. Den friska höstluften blandades med dofter från det digna antalet kaffekoppar, kanelbullar och varmkorvar som serverades.
Klockan halv två hölls den traditionella friluftsgudstjänsten på gräsmattan bakom Söderblomska gården. Församlingsherde Lars Olof Fahlén ledde andakten och Mattias Jansson stod för musiken.

Inne i Stabbygården berättade Uppsala kommuns miljösamordnare, Anna Jakobson, om planerna på ett naturreservat i Stabbyskogen och Stabby backe med får- och hundhagarna med mera. På grusplanen (till vardags parkering) samt i prästgårdens gamla sädesmagasin anordnades loppis med ett tiotal säljare på plats. Här märktes många glada fyndare och säljare, för att inte tala om miljövinsten då gamla tingestar blir som nya ner de fick komma till nya användare.

Vid Eriksskolan var det full fart då elever och personal hade satt samman en tipspromenad för besökarna. ”Fråga sju var särskilt svår”, avslöjade en flicka som gick i tredje klass och dessutom hade varit med och satt ihop frågorna. Vi tror henne.

I fårhagen passade många på att bekanta sig med, och lära sig mer om, fårägaren Martina Andersson. ”Det var en uppskattad och riktigt välbesökt programpunkt”, konstaterade Martina nöjt efteråt.

I lilla hundhagen välkomnades den som ville att prova på de enklaste grunderna för agility. Arrangör här var Hundträning i Stabby.

När klockan slog fyra på eftermiddagen var årets Stabbydagen till ända, och med den även trädgårdskaféet som serverat godsaker sedan i juli. Nu tar Stabbys damer (ja, det var ”bara” damer som serverade) en välförtjänt viloperiod innan Bondkyrko hembygdsförenings program för juletiden tar vid i samband med advent.

BILDSPECIAL:

 

Damerna som skötte kaffeserveringen hade inte en lugn stund på Stabbydagen. Det stora utbudet i kombination med det sagolika vädret var sannolikt bidragande orsaker bakom det stora antalet besökare och gäster.

 

Den hungrige kunde mätta magen med en varmkorv med bröd. Denna fick man, via köksfönstret på Söderblomska gården, efter uppvisande av erlagd Swish/kontant betalning.
Vid få tillfällen fick man en chans att överblicka kön då den aldrig tycktes mattas av. Här är det Maria H. som ser till att var och en får det den önskar från fikautbudet.
Trots det stora antalet stolar och bord blev det stundtals svårt att finna sittplatser för fikagästerna. Turligt nog var där annat som lockade denna dag varför lediga sittplatser tämligen snart uppenbarade sig.
Musikern Bengt Jansson underhöll med dragspel och sång från sin plats i trädgården.
Allt detta skedde under de ståtliga lindarnas vackra lövverk.
Församlingsherde Lars Olof Fahlén höll i den traditionsenliga friluftsgudstjänsten på baksidan av den Söderblomska gården. Med sig hade han Mattias Jansson på dragspel som stod för musiken.
På prästgårdens grusparkering fanns ett antal bord och klädställningar som till bredden var fyllda med loppisfynd. Här kunde gamla (och en del nya) tingestar finna nya hem och sammanhang.
Nu är det ju som så att somliga inte roas av kommers ”för fem öre”. En av dessa var pudeln Jona som ivrigt pockade på matte om hundgodis för att överhuvudtaget ställa upp på hennes idé om ”trevligt bland loppisborden”.
William och hans vän Minnie (den senare som dessvärre skuttade ur bild) hade precis avslutat sin fikastund när de insåg glädjen med fallna löv. Billigt, miljövänligt och gångbart i alla tider.

 

 

____________

Skribent: Peder Strandh, UMLN © 2024

 

 

 

 

 

Fler nyheter

SAMHÄLLE—
Ett år med Bostad först i Uppsala – ett 20-tal hemlösa har beviljats bostad

KULTUR —
Call it a comeback:
”Dale” åter i hemstaden

BILDSPECIAL: Stabbydagen 2024

UPPSALA SYD —
Gottsunda och Valsätra utvecklas med 30 nya småhus

F&V —
Koslem kan hjälpa diskbråckspatienter efter operation

F&V —
Träd reagerar olika på väder och torka