F&V —
Koslem kan hjälpa diskbråckspatienter efter operation

| FORSKNING OCH VETENSKAP |
Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram en gel inspirerad av koslem för patienter som lider av diskbråck.

Genom att tillsätta mucingel direkt efter en operation kan man skapa en skyddande barriär runt diskarna, som hindrar immunförsvaret från att angripa deras kärna. På så sätt hålls diskarna intakta och risken för ytterligare skador minskar.

Hongji Yan forskar vid Institutionen för medicinsk cellbiologi.

– Denna nya metod ger hopp för dem som lider av ryggsmärtor orsakade av diskbråck och kan förhindra ytterligare skador efter att diskbråcket avlägsnats, vilket potentiellt kan förbättra livskvaliteten för patienterna, säger Hongji Yan, forskare vid institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet och AIMES (Center for the Advancement of Integrated Medical and Engineering Sciences) vid Karolinska Institutet, vars studie nyligen publicerades i Advanced Science.

Diskbråck är ett vanligt problem som kan orsaka svår smärta och nedsatt funktion i ryggraden. Många människor behöver operera bort diskbråcket för att lätta på trycket på nerverna i ryggraden. Efter operationen behandlas de flesta patienter med antiinflammatoriska läkemedel eller steroidinjektioner för att hantera smärta och svullnad. Det finns dock ännu ingen behandling som hindrar immunförsvaret från att angripa den kvarvarande diskvävnaden, vilket kan förvärra skadan och orsaka mer smärta. Detta visar att det finns en lucka i vården efter operation av diskbråck, där nya behandlingar som fokuserar på att kontrollera immunsvaret skulle kunna bidra till att förbättra återhämtningen och minska långvarig smärta.

I dagsläget är den mesta forskningen inriktad på att försöka förnya skadade diskar snarare än att förhindra ytterligare skador. Men eftersom diskar saknar blodkärl, har få celler och utsätts för konstant fysisk stress är det mycket svårt att få dessa lösningar att fungera.

I en ny studie har forskare undersökt en innovativ lösning för postoperativ vård som syftar till att förhindra ytterligare skador efter kirurgiskt avlägsnande av diskbråck. De utvecklade en syntetisk mucingel, inspirerad av slembeläggningen hos vissa parasiter, som dämpar immuncellaktiveringen vid infektionsställen för att förhindra immuncellernas igenkänningsförmåga. När denna gel appliceras på operationsområdet förhindrar den ytterligare diskskador genom att stoppa immunceller från att angripa kärnan i mellankotskivan, tack vare dess immunhämmande egenskaper. Traditionella fysiska barriärer som alginatgeler ger däremot inte en motsvarande skyddsnivå, vilket framgår av studien.

–Detta tillvägagångssätt skulle kunna få stor betydelse för kirurgiska ingrepp, eftersom en enkel injektion av mucingel vid operationsstället skulle kunna förbättra patientresultaten, minska risken för långsiktiga komplikationer och öka andelen lyckade operationer inom diskkirurgi, avslutar Hongji Yan.

Forskningen gjordes tillsammans med grupper ledda av Song Chen och Bin Li vid Soochow University, Kina, och João F. Mano vid University of Aveiro, Portugal.

Extern skribent: Uppsala universitet

 

 

 

 

Fler nyheter

SAMHÄLLE—
Ett år med Bostad först i Uppsala – ett 20-tal hemlösa har beviljats bostad

KULTUR —
Call it a comeback:
”Dale” åter i hemstaden

BILDSPECIAL: Stabbydagen 2024

UPPSALA SYD —
Gottsunda och Valsätra utvecklas med 30 nya småhus

F&V —
Koslem kan hjälpa diskbråckspatienter efter operation

F&V —
Träd reagerar olika på väder och torka