UPPSALA KOMMUN —
Fokus på ökad trygghet för äldre i hemmet

| SENIOR |
I förra veckan framkom allvarliga uppgifter om att flera äldre som har hemtjänst från Uppsala kommun har blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Under veckan har vård- och omsorgsförvaltningen jobbat vidare med en fördjupad utredning för att ta reda på om fler drabbats.

– Det är fruktansvärt att vi haft anställda som begått så allvarliga brott och vi kommer gå till botten med det här och göra allt för att det inte ska hända igen. Alla ska vara trygga med våra insatser och de ska vara trygga i sina hem, säger Lenita Granlund, förvaltningsdirektör vård- och omsorgsförvaltningen.

Onsdagen 11 september beslutade kommunstyrelsen om att införa bakgrundskontroller vid nyanställning för särskilda yrkesgrupper. Chefer kommer få utbildning för att genomföra detta.

Samtidigt intensifieras redan pågående arbete för att förbättra kvaliteten inom hemtjänsten, bland annat genom att anställa fler chefer och minska antalet medarbetare som är timanställda för att i stället tillsvidareanställa. Förvaltningen höjer kompetensen hos sina medarbetare bland annat genom insatser för språkutveckling.

– Vi jobbar även med vår värdegrund och kultur. Senaste veckans händelser har tagit hårt på oss alla som jobbar inom verksamheten. Vi gör nu allt vi kan för de som är offer och deras anhöriga. Men också allt vi kan för att stärka våra medarbetare så att de med stolthet kan fortsätta sitt uppdrag att stötta de som behöver det mest, avslutar Lenita.

Samtalsstöd om du är orolig

Du som har frågor eller känner oro kan vända dig till kommunens anhörigcentrum. 
Anhörigcentrums webbplats 

 

Extern skribent: Uppsala kommun | 2024-09-13

 

 

 

 

Fler nyheter

KLIMAT & MILJÖ —
Med kött som positiv biprodukt

F&V —
Språket i sexualbrottsdomar lägger ansvaret på offren

SVERIGE —
Skräpbarometern avslöjar svenskarnas beteenden och åsikter

SAMHÄLLE—
Ett år med Bostad först i Uppsala – ett 20-tal hemlösa har beviljats bostad

KULTUR —
Call it a comeback:
”Dale” åter i hemstaden

BILDSPECIAL: Stabbydagen 2024