I NATUREN —
Fler skräpböter än någonsin delas ut

| LAGAR OCH REGLER |
Den 10 juli fyller skräpboten 13 år.

De senaste två åren har antalet utdelade böter för nedskräpning ökat kraftigt, med hela 233 böter utfärdade bara mellan januari och juni i år. Malmö, Västerås och Uppsala toppar listan över flest skräpböter.

Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Sedan juli 2011 kan man få 800 kronor i böter för mindre nedskräpning, som att slänga snabbmatsförpackningar, flaskor eller andra engångsartiklar. Från och med 2022 omfattar boten även småskräp som cigarettfimpar och tuggummin. 

– Boten är ett viktigt verktyg för att minska nedskräpningen och en tydlig signal om att nedskräpning inte är okej. Samtidigt måste vi arbeta förebyggande med lagstiftning, informationsspridning och beteendeförändring. Det är så vi stoppar skräpet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

De senaste två åren har antalet böter för nedskräpning slagit rekord. Enligt Polismyndigheten utfärdades 233 böter mellan januari och juni i år, jämfört med 165 under samma period förra året. Trenden visar en ökning i bötfällningar sedan lagändringen för två år sedan – nu kan även den som fimpar fel få böter.  

Här är kommunerna med flest utdelade böter januari till juni 2024:
  1. Malmö 37 
  2. Västerås 21 
  3. Uppsala 20  
  4. Stockholm 13 
  5. Göteborg 11 

 

Under 2023 fick 339 personer i Sverige böter för nedskräpning. Det är en ökning med 17 % mot året innan och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011.
Källa: Polismyndigheten, statistik över utdelade ordningsböter för nedskräpningsförseelser

Skräpboten minskar antalet fimpar på gatorna 

Håll Sverige Rent ser en minskande trend i skräpmätningar när det kommer till fimpar. Det kan ha flera förklaringar, bland annat att andelen rökare i Sverige har minskat de senaste 20 åren eller att fler rökare går över till snus och vape. 

Men det verkar också som att medvetenheten om att det är förbjudet att slänga sin fimp på allmän plats har ökat. Enligt en återkommande Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit genomföra var det 58 % som trodde eller visste att det är förbjudet att slänga sin fimp på allmän plats 2020, mot 82 % 2023. 

– Fimpar är det överlägset vanligaste skräpet i stadsmiljö. Att fimpen numera ingår i boten, att fler böter delas ut och att medvetenheten ökar kan vara orsaken till den positiva minskningen av fimpar, menar Johanna Ragnartz.

Diagrammet visar hur utvecklingen för antal fimpar respektive för övrigt skräp per 10 kvadratmeter har sett ut 2018–2023 i tätorterna.
(Foto: Håll Sverige Rent/ Jonas Holmqvist).

 

___________

Extern skribent: Håll Sverige Rent

 

 

 

 

 

Fler nyheter

KLIMAT & MILJÖ —
Miljardbelopp investeras i grön omställning i Uppsala län

SAMHÄLLE —
De tar över färdtjänst från Uppsala kommun

VARNING —
Bedragare utger sig för att ringa från Region Uppsala

SCENKOLL —
”Dagens” en underhållande lunchföre-
ställning

CITY —
Innovativ kamerateknik testas i Frodeparken

MUSIK —
Jultoner fyller UKK