KROPP & HÄLSA —
Mindre salt i bröd och charkprodukter

| MAT |
Mängden salt i bröd och chark, som korv och skinka, som köps i butik har minskat de senaste åren.

Livsmedelsbranschen har under flera år arbetat för att minska mängden salt och nu syns resultatet i Livsmedelsverkets matkorgsundersökning.

Livsmedelsverket genomför regelbundet så kallade matkorgsundersökningar, som analyserar innehållet i en typisk svensk ”matkorg”. Syftet är att undersöka hur mycket näringsämnen och ämnen som kan vara skadliga som finns i maten. Maten som analyseras köps i vanliga butiker och motsvarar hur mycket vi äter i Sverige av olika livsmedel.

Det mesta salt vi får i oss kommer från maten vi köper hem. Den senaste matkorgsundersökningen visar att salthalten nu minskar.

Branschen jobbar för att sänka saltet

Livsmedelsbranschen och Livsmedelsverket har under flera års tid arbetat för att saltmängden i butiksmaten ska minska och det verkar ha fått resultat. Undersökningen visar att saltinnehållet har minskat   med 25 procent i charkprodukter som korv och skinka och med ungefär 20 procent i spannmålsprodukter som bröd jämfört med den förra Matkorgsundersökningen från 2015.

– Det är mycket glädjande att saltet minskat i flera matvaror. Vi får i oss mer salt från den mat vi köper än från det salt vi själva har i maten. Vi hoppas att den här utvecklingen fortsätter, mängden salt behöver minska ännu mer och i fler livsmedel, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

De livsmedelsproducerande företagen har tillsammans tagit fram en modell för hur de gemensamt ska sänka saltet i maten. Under året ska mål för arbetet presenteras. Dagligvaruhandeln ingår inte i producenternas modell men har ett pågående samarbete inom sin bransch.

Mål för minskat saltintag

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har nyligen rapporterat ett gemensamt regeringsuppdrag om mål och indikatorer för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion. Där föreslås, som ett av sex delmål, att saltintaget ska minska med 20 procent till 2035.

– Det målet bör vara vägledande för de mål som sätts både för producentledets och dagligvaruhandelns saltsänkningsarbete, säger Åsa Brugård Konde.

Bakgrunden är att ett högt saltintag är skadligt för hälsan. Var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige beräknas bero på för mycket salt. Många får i sig betydligt mer än de sex gram salt om dagen som rekommenderas som en maxgräns.

Insatser för att minska saltet görs även i många andra länder. Redan 2013 rekommenderade WHO alla medlemsstater att försöka sänka befolkningens saltintag med 30 procent till 2025.

Extern skribent: Livsmedelsverket | 2024-06-19

 

 

 

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer