Då försåg det Uppsalaborna med rent vatten. Idag är huset ett museum som drivs av Uppsala vatten. Det är den första söndagen i maj när jag följer Fyrisån och närmar mig den vackra byggnaden.
Museet är öppet för allmänheten på söndagar. Under vardagar tar man emot förskolor, skolklasser och andra grupper på guidade turer. På museet jobbar i dagsläget fyra fast anställda. Sara Wallén Lannergren är en av dem, hon är miljöpedagog och har jobbat här sedan 2018.
– Pumphuset är en gömd pärla längs med Fyrisån. Det är många som går förbi, men inte lika många känner till att det idag är ett museum. Som besökare får man lära sig om hållbarhet via en interaktiv utställning som funnits i huset sedan 2017, berättar Sara.
I sommar kommer dörren stå öppen för allmänheten. Öppettiderna är då tisdagar, torsdagar och söndagar klockan 12 – 16. Då kommer det även vara möjligt att boka in sig på guidade turer via hemsidan eller genom att ringa till museet. Under hösten, vintern och våren har museet öppet på söndagar 12 – 16 för allmänheten. Utställningen är gratis och går att ta del av på svenska, engelska och arabiska.
– Högsäsongen för Pumphuset är på sommaren, fortsätter Sara Wallén Lannergren. Det är perfekt att gå in i museet efter en promenad i Stadsträdgården. Under våra öppettider på somrarna brukar det komma uppemot 100 besökare per dag. Utställningen går att ta till sig på tio minuter, men för den som är intresserad att veta mer kan man stanna i fler timmar.
Astrid Billing Samuelsson (till vänster på bilden) och Hanna Larsson jobbar extra i Pumphuset på söndagar under terminerna. De hälsar oss och de andra besökarna varmt välkomna denna söndag. Astrid som till vardags läser konstvetenskap berättar att det är en väldigt fin och mysig miljö att jobba i – det perfekta extrajobbet som student.
Förra året tog museet emot fjortontusen besökare på evenemang och guidade turer. På valborg stod det öppet för allmänheten och tog emot 1400 intresserade. Som besökare får man lära sig om vattnets historia men även om sopsortering och andra hållbarhetsfrågor. Utställningen varvar dagens teknologi med historiska föremål i en kreativ miljö som passar alla åldrar.
•
Skribent och fotograf: Tove Foucard i UMLN sommar 2024