RESENÄR —
Tre tips när du reser med medicin

sommar riskerar många svenskar att fastna i tullen för att de tagit med sig medicin i resväskan, trots att det i de flesta fall är tillåtet.

Läkemedelsverket och Tullverket har några tips till sommarens flygresenärer:

Många resenärer blir förvånade när de stoppas i tullen för att de bär med sig läkemedel. I grunden är det tillåtet att föra medicin över gränserna men det finns tydliga regler som varierar mellan olika länder. För att få ta med sig läkemedel in i ett land krävs det att landets lagar följs. När du reser till Sverige är det svensk lag som gäller vid införsel, men även vid utförsel. Läkemedelsverket har, tillsammans med Tullverket, tagit fram tre tips kring läkemedel och utlandsresor.

1. Medicinen måste vara din

Ett vanligt misstag bland hemkommande resenärer är att ta med sig medicin till någon annan, eller narkotikaklassade läkemedel utan recept. Det är inte tillåtet.

– Oavsett om du ska resa in i Sverige eller till annat land, så ska du alltid kunna visa att den receptbelagda medicinen är din. Du kan till exempel visa upp ett recept, apoteksetikett med ditt namn eller läkarintyg. Det är inte tillåtet för dig att ta med dig medicin till någon annan, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket.

Tullverket ser ett stort inflöde av antibiotika till Sverige. I Sverige är all antibiotika receptbelagd och förskrivs av läkare efter behov. Det är viktigt att inte ta antibiotika i onödan. Ju mer antibiotika vi använder desto större är risken för resistenta bakterier, såväl i miljön som i individen som behandlas. Antibiotikaresistens gör att antibiotikan inte längre fungerar för att behandla allvarliga infektioner.

2. Kolla upp vad som gäller

För många läkemedel finns det begränsningar kring antalet doser som föras in eller ut ur landet.

– Många länder, även inom EU, har egna regler för införsel av läkemedel. Inför din resa kan det därför vara en bra idé att kontakta relevanta myndigheter i det land du ska resa till. Särskilt om du ska vara borta länge eller ta med narkotikaklassade läkemedel, säger Eva-Lena Bergens.

Om du ska resa med narkotikaklassade läkemedel inom Schengenområdet behöver du ha med dig ett Schengenintyg. Intyget får du utskrivet på ett apotek. Det är som längst giltigt i 30 dagar.

3. Fråga i tullen om du är osäker – ”gå på rött”

Om du är osäker på om den vara du har med dig är belagd med restriktioner, välj att gå under skylten ”varor att deklarera”. Då riskerar du inte att få böter eller, i värsta fall, fängelse. Behåll också medicinen i sin originalförpackning, så går passagen genom säkerhetskontrollen smidigare.

I filmen kan du höra tulltjänstemännen Mimmi Larsdotter och Adam Hübinette berätta om vad de tittar efter i utlandsresenärers resväskor.

 

Extern skribent: Läkemedelsverket

 

 

 

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”