KLIMAT & MILJÖ
Naturskyddsföreningen om regeringens havsmiljöproposition

| MARINT |
Statsministern, klimat- och miljöministern och landsbygdsministern presenterade idag regeringens proposition för en levande havsmiljö.

– Situationen i våra hav är akut, vilket arter som strömmingen, ålen, tumlaren, torsken och gäddan vittnar om. Vi måste skydda det som inte får försvinna och det innebär att Sverige måste flytta ut trålgränsen, skydda fler områden och minska fisket, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Under presskonferensen lade regeringen bland annat fram förslag om att förbjuda bottentrålning i skyddade områden, utöka skyddet av marina områden och flytta ut trålgränsen i Östersjön för att skydda sill och strömming. 

– Ett beslut om att stoppa all bottentrålning i skyddade områden skulle vara ett mycket stort steg framåt. Vi har jobbat länge för att skyddet av marina områden ska utökas och kommer bli mycket glada om Sverige nu ser till att uppnå de internationellt överenskomna målen om detta, säger Beatrice Rindevall.

– Åtgärderna som regeringen presenterade är verkligen nödvändiga för livet i haven. Men hur verkningsfulla förslagen verkar bli får vi se när propositionen släpps, och jag hoppas kunna fira ordentligt då, avslutar Beatrice Rindevall.

 

Extern skribent: Naturskyddsföreningen | 2024-06-04

 

 

 

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”