SVERIGE —
SVT och UR satsar på nyheter för tonåringar

| UNGDOMAR |
Lilla Aktuellt får ett storasyskon. I höst lanserar SVT och UR tillsammans ett nytt nyhetserbjudande som riktar sig mot unga.

En gemensam redaktion kommer att publicera dagliga nyheter direkt till tonåringar och göra ett aktualitetsprogram på veckobasis för högstadiet och gymnasiet. Dessutom kommer olika fördjupande reportage att publiceras varje vecka.

Satsningen syftar till att erbjuda trovärdiga, målgruppsnära och relevanta nyheter för unga. En målgrupp som annars ofta är hänvisad till algoritmernas urval av innehåll i sociala medier.

 

SVT:s nyhetsdirektör Anna Careborg och UR:s programchef Margaretha Eriksson.
(Foto: José Calvente, SVT)

  

– I tider av desinformation, AI-manipulerade nyheter och rykten i sociala medier är det extra viktigt att den yngre publiken kan ta del av verifierade, opartiska nyheter som det går att lita på. Den målgrupp vi vänder oss till med den här satsningen tillhör dessutom en ny generation nyhetsanvändare som vi behöver förstå ännu bättre för att kunna möta deras behov och vara relevanta, något som gör det här samarbetet mellan UR och SVT ännu mer angeläget, säger Anna Careborg, nyhetsdirektör SVT.    

SVT och UR har flera pågående samarbeten, däribland Lilla Aktuellt som riktar sig till barn och nyligen prisades för ”att i turbulenta tider ha etablerat sig som en pålitlig trygghet”. Den nya satsningen med tonåringar i fokus har efterfrågats av många.     

–  Vi ser ett ökat behov från lärarna att diskutera och förklara nyhetsnära samhällshändelser i klassrummet i en tid med allt fler kriser och oro i världen. Därför är det mycket glädjande att vi kan inleda ett nytt samarbete med ambitionen att erbjuda ett efterfrågat aktuellt innehåll för högstadiet och gymnasiet, säger Margaretha Eriksson, programchef på UR.    

– Att UR och SVT Nyheter samarbetar för att ge fler elever och tonåringar nyhetsinnehåll är ett styrkebesked för public service.    

Den nya satsningen ligger i linje med båda bolagens uppdrag, där UR producerar mot en utbildnings- och folkbildningskontext, och SVT har en omfattande nyhetsverksamhet i Sverige och världen. Nu förenas dessa styrkor i en gemensam ansträngning att ge Sveriges tonåringar bästa möjliga nyheter. 

 

Extern skribent: Utbildningsradion (UR) | 2024-05-30

 

 

 

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer