UMLN:s VALBORGS-
GUIDE:
”Allt” för en klassisk sista april i Uppsala

FESTLIGHETER
Under några få vårdagar, i skiftet mellan april och maj, släpper Uppsala allt vad bromsar heter. Då brakar festligheterna loss så till den grad att det lockar besökare från när och fjärran.

I centrum står den 30:e, alltså sista, april med namnsdagsbarnet Valborg. Tro nu inte att det räcker med en dags vårystert partajande … Nej, vi i Uppsala tar det ständigt till nya höjder där skvalborg (28 april) alltså inleds redan två dagar före självaste valborgsmässoaftonen. Den följs sedan av kvalborg (29 april) innan klimax slutligen anfaller den sista april.
Vi lämnar de skvalande kvalfyllda inledande dagarna därhän och går raka vägen på huvudrätten här:

För gemene man i Uppsala är sista april en dag för munter gemenskap med familj, vänner, grannar och nyfunna bekantskaper. Dagen inleds förslagsvis med en gemensam frukost, allra helst i det gröna om vädret och temperaturen tillåter det. Redan vid åttatiden brukar centrala Uppsala vibrera av förväntansfull spänning. Ljudet från de tusen och åter tusen vårystra festdeltagarna-in-spe blandar sig snart med ordningsmaktens helikopter. Den sistnämnda håller ett vakande öga över de först nämnda och alla begivenheter.

Till det tillkommer bruset och väsandet från försäljarna av heliumballonger och sockervadd, sorlet från marknadsstånd som saluför allt mellan himmel och jord … Och på det ordningsmaktens helikopter.

Faktum är att det på sista april aldrig blir riktigt tyst i Uppsala stad! Det är bara att acceptera faktum.
En annan sak, som är lika säker ”som amen i kyrkan”, är att det inte finns tillräckligt med bajamajor – inte ens sammantaget i hela kungariket Sverige – för att kunna mätta behovet av avträden i Uppsala denna dag. Därför kan man räkna kallt med att grässlänter och buskage (läs även privata trädgårdar) denna dag får sig rejäla extradoser av kväverik näring. Nåja, åter till något mer aptitligt:

 

O, jerum jerum

En klassiker på morgonkvisten är sillfrukosten med tillhörande knäckebrödsmackor pyntade med kryddost. Till det passar en pilsner samt en välkyld snaps förträffligt. Men här vill vi, med emfas, betona att det går precis lika bra med selleri (Werner och Werner i saligt minne) samt alkoholfria drycker. Vad du än väljer att dricka under dagen så kan man alltid utbringa en skål ta mig fan (denna gång i salig Jacob Dahlins minne).

Ett än mer historiskt korrekt tillvägagångssätt är givetvis att stämma upp i någon lämplig, valfri sång. Till sist; innan du bryter taffeln, glöm då inte att dra av den stämningsfulla ”O, gamla klang och jubeltid”. Den sitter garanterat som en smäck och bäddar klockrent för dagens fortsatta festligheter!

 

Komparera blöt

För oss ”vanliga dödliga” (läs ickestudenter) tar som regel forsränningen vid klockan tio. Den är sedan 1975 ett årligen återkommande arrangemang vilket lockar många tusen åskådare till Fyrisåns stränder mellan Eddaspången i norr och Nybron i söder. Arrangören bakom ränningen – som i vått och torrt förser oss med detta muntra spektakel – är Uppsala Teknolog- och Naturvetarkår. På forsränningens webbsida går det att läsa att den ursprungligen ska ha börjat på grund av/ tack vare en vadslagning mellan två vänner.

Kuriosa: Evenemanget består idag av en upptakt i form av en nio dagar lång festival där själva forsränningen utgör själva finalen.

 

Va, sill igen?

Jo visst, ser du. Så sill:y är det i 018-land denna dag. Åtminstone är det så traditionen brukar ser ut för många på sista april i Uppsala. Sill går alltid hem och vid halvtolv-rycket är det så dags igen. Antingen inmundigas den i någon trädgård, hemma hos någon eller varför inte på någon lokal à la till exempel Flustret?! Till detta serveras med fördel … Ja, du gissade rätt; öl och snaps. Kanske börjar det redan rycka i någons punch-arm vid denna tid också. Även här är gemensam sång en uppskattad aktivitet.
Här bör tilläggas att ett av Uppsalas mest frekventerade platser denna dag är parken bakom Ekonomikum, tidigare ”Hum C”. I Ekoparken (så kallad i folkmun) blir här framåt lunchtid mer tätbefolkat än någon annanstans i Nordeuropa. Så om du vill ha en central plats, kom tidigt!

 

Uppsalas stolta manskör Orphei Drängar (OD) på Carolina Redivivas trappa.
(Foto: UMLN 2023)

 

Musik som stiger en åt studentmössan

Klockan 13.30 intar den härliga studentorkestern Wijkmanska Blecket trappan framför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Dessa herrar och damer kan sin sak när det gäller att skapa stämning.
Exakt klockan 15.00 är det dags för Uppsala universitets rektor (med stort sällskap) att ta på sig studentmössan på Carolina Redivivas balkong. Detta sker inför en publik som oftast uppgår till närmare 50.000. Kanske är detta dagens höjdpunkt?!
Direkt efter mösspåtagningen, för alla som inte satsar på champagnegalopp på någon av stadens nationer, stämmer manskören Orphei Drängar upp till skönsång från trappan. Ibland med onödig inblandning från några av de närmast liggande nationerna och deras vidunder till ljudanläggningar.

 

Fri lek och träff hos ”Gunilla”

Nu kära läsare, det är nu dagens fasta programpunkter börjar glesa ut och det blir dags för improvisation. Visst, kanske har du anmält dig till balen på slottet vid 17-tiden … Då är du ju fortsatt ”styrd”. Men för alla oss andra tar en ocean (åtminstone några timmar) av återhämtning vid innan vårdkasarna, majbrasorna, tänds i stadens alla utkanter. Om du absolut vill hinna med en till av Uppsalas valborgsklassiker så måste det bli Allmänna sångens vårkonsert vid Gunillaklockan uppe i slottsbacken, klockan 21.00. Att höra Sveriges äldsta akademiska blandkör ge ton till den nu spirande våren … Det blir nog inte bättre än så! O, jerum jerum.

 

Skribent: Peder Strandh, UMLN nr. 1, 2024

 

 

 

 

 

Fler nyheter

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck

LÖRDAG
18 MAJ
Välkommen till Carl von Linnés trädgårdsfest

UPPSALA
Tullgarnsbron är lagad och åter öppen för trafik

MUSIK
Kammarorkester firar 60 år

OS 2024
Här är truppkläderna som gäller i Paris

DJUR & NATUR
Fåren tillbaka i Rickomberga