FLOGSTA
Uppsalahem satsar på ljuskonst i studentområde

För att öka trivseln och tryggheten har Uppsalahem initierat flera belysningsprojekt. Det senaste ”Studenternas hemliga liv” tändes upp tidigare i veckan.

På tre husgavlar i kvarteret Hamberg (Flogsta) lyser numera illustrationer där vi får titta in i olika fönster. Illustrationerna är ritade av Tace Mumford, som är studentmedarbetare på Uppsalahem.

Ökad belysning skapar trygghet på flera olika sätt. Dels så känns promenaden hem säkrare om vägen är upplyst, men belysningskonst kan ge fler fördelar, som t.ex. glädje och en wow-faktor.

– Målet med projektet var att skapa ökad trygghet på ett kreativt sätt i ett område som kan kännas lite enformigt. Husen ser likadana ut och med projektet ville vi få till en härlig karaktärsskapande detalj, säger Mikael Larsson, förvaltare på Uppsalahem.

Uppsalahems studentmedarbetare Tace Mumford fick uppdraget att rita illustrationerna. Hon studerar till högskoleingenjör vid Uppsala universitet och jobbar extra som förvaltningsassistent några timmar i veckan hos Uppsalahem.

– Alla har ju ett dolt inre med drömmar, tankar och förhoppningar, vilket jag ville fånga. Det känns väldigt fint att få den här möjligheten att bidra till områdets utsmyckning, säger Tace Mumford, studentmedarbetare på Uppsalahem.  

Studenterna som bor i området har fått vara delaktiga och rösta på olika alternativ i Uppsalahems app. Engagemanget var stort nästan hundra svar kom in. Teknikkonsulten Ramböll har varit ansvariga för den tekniska installationen och för belysningskonceptet i sin helhet. Belysningskonstverken finns att beskåda Flogstavägen 47, 65, 81.

 

Extern skribent: Uppsalahem | 2024-04-19

 

 

 

Fler nyheter

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge