GRAFISK DESIGN
Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

Med affischen ”Innanför” som visar en liten skrikande figur instängd i en rysk babusjkadocka blev designstudenten Agnes Nordh från Uppsala en av tio finalister i årets PrintPower Award.

Hon vill att affischen ska visa hur vi gömmer våra åsikter av rädsla.

Agnes Nordhs affisch Innanför.

– Min affisch handlar om att känna sig tvungen att stänga in tankar och åsikter av olika skäl. Det kan vara i det lilla, att vara rädd för vad kompisgänget ska tycka, till att du i vissa länder blir fängslad för att du uttrycker dina politiska åsikter, säger Agnes Nordh, finalist i PrintPower Award 2024.

I PrintPower Award tävlar studenter från Sveriges ledande design- och konsthögskolor med gestaltningar av aktuella samhällsfrågor i form av affischer. Årets tema var yttrandefrihet och intresset för att delta var rekordstort.

– Ungas möjlighet att skildra samtiden är en viktig förutsättning för demokratin. Årets affischer är kraftfulla kommentarer till vår tid och visar unga kreatörers oro för att friheten att uttrycka sig ska gå förlorad, säger Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen, som arrangerar tävlingen.

En jury, under ledning av Martin Ander, har valt ut Agnes Nordh som en av tio finalister. Agnes deltog med affischen ”Innanför” och studerar på Yrgo i Göteborg. Vinnare blev sedan Isabella Wretman med affischen ”Sprängkraft” (se bild längst ned).

– Den lilla skrikande dockan som är instängd har en symbolisk koppling till situationen i Ryssland, där folk inte tillåts uttrycka sig fritt. Yttrandefriheten finns för att folk ska känna sig och vara fria. Det känns verkligen tungt att tänka på hur hotad den är i dag, säger Agnes Nordh.

Totalt deltog 184 designstudenter i årets tävling.

Isabella Wretmans vinnarbidrag ”Sprängkraft”.

 

Extern skribent: Grafiska Företagen | 2024-14-12

 

 

 

Fler nyheter

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens