BOENDE
Uppsalahem testar smarta droppmattor under kylskåp

Vattenläckage från kylskåp är en av de vanligaste orsakerna till vattenskador. Tidigare har det varit svårt att förebygga smygande vattenskador, men nu inleder kommunbolaget Uppsalahem ett pilotprojekt för att förebygga problemet.

I 99 lägenheter har Uppsalahem installerat smarta droppmattor, som i ett tidigt skede ska signalera vid vattenläckage. Ett bra exempel på hur ny teknik kan lösa gamla problem innovativt.

Droppmattan har en trådlös sensor som ansluter till ett nätverk i fastigheten (LoRaWan). Nätverket är del av en gemensam infrastruktur för flera olika sensorer, som  t ex översvämningssensorer i teknikrum och trygghetssensorer i trapphus. Vid vattenläckage skickas en notis ut via en app och sms.

– Jag hade aldrig kunnat tro att vi så snabbt skulle få utväxling av investeringen i de innovativa droppmattorna, säger Fredrik Almqvist, initiativtagare till projektet och chef för elektriker, vvs och vitvaror på Uppsalahem. Att testa ny teknik i liten skala är ett perfekt sätt att involvera många i organsationen. Projektet har lett till att vi har flera nya idéer om andra områden där vi vill använda sensorteknik.

Efter bara några dagar upptäcktes vattenläckage i fyra lägenheter, vilket indikerar att omfattningen av tidiga vattenskador är mycket större än vad vi tidigare förstått. Genom att tidigt få kännedom om ett läckage, sparar vi pengar och minskar vår miljöpåverkan. Vi kan åtgärda det läckande kylskåpet, undvika vattenskador med förstörda golv, långa torktider och hyresgäster slipper stök i lägenheten.

En övervägande majoritet av alla skador orsakade av läckande kylskåp orsakas av kondensskador. Ofta handlar det om brukarfel och att kondensvattnet rinner över.f Mer grönsaker och grönt i kylskåpet ger mer kondens och få hyresgäster vet att man måste hålla rent kring hålet i den nedre delen av kylskåpet där vattnet ska rinna ut.

– Våra vitvarutekniker har börjat att utbilda våra hyresgäster i frågan och vi har tagit fram ett informationsmaterial. Många vet inte att ett kylskåp måste skötas om, så vi är numera tydliga med att man måste ha koll på dräneringshålet där vattnet ska rinna ut, säger Fredrik Almqvist.

Pilotprojektet är ett nära samarbete mellan Uppsalahems förvaltning och IT-avdelning, där experter från olika delar av företaget har jobbat nära varandra. Vi har också haft ett nära samarbete med Elementric AB, som har utvecklat droppmattan, samt Sensative som har hjälpt oss med infrastrukturen.

Extern skribent: Uppsalahem | 2024-04-12

 

 

 

Fler nyheter

FÖRSÄKRINGSKASSAN:
30 år med personlig assistans – utveckling och trender

UMLN:s VALBORGS-
GUIDE:
”Allt” för en klassisk sista april i Uppsala

BOSTÄDER
Bonava presenterade sin vision av det ”nya Seminariet”

REGION UPPSALA:
Vi är beredda på att hantera blockaden

BRIS:
Så många vuxna agerar när de oroar sig för barn

ALLERGIER
Receptfria läkemedel vanligast vid pollenallergi