PÅ TV | UR släpper dokumentärer och dramaserie för unga

Under våren släpper UR flera nya programserier som skildrar olika aspekter av livet som ung idag.

Främlingar, Välkommen till vuxenlivet och Vi obehöriga skildrar ämnen som psykisk ohälsa, det nyfunna vuxenlivets utmaningar och att som ung hamna utanför samhället. Programserierna har premiär i maj på UR Play.

– UR ser ett särskilt stort behov i samhället för unga och ungas frågor. Därför satsar vi på ett utökat programutbud för att nå den unga målgruppen, även utanför skolkontexten. Med denna programsatsning fortsätter vi att stötta tonåringar och unga vuxna i att navigera genom de många utmaningar som de möter i sin vardag, säger Mysia Englund, innehållschef Projektområde Ung på UR. 

Den 8:e maj släpps dokumentärseriem Vi obehöriga, programserien Välkommen till vuxenlivet samt dramaserien Främlingar, på UR Play. Dessutom släpps Välkommen till vuxenlivet och Främlingar även på UR Play:s Youtube-kanal.

Vi obehöriga 
Premiär den 8:e maj på UR Play och i SVT1 den 19:e juni klockan 22.30. 

Vi obehöriga är en dokumentärserie som synliggör ungdomar i Sverige som saknar utbildning, arbete och framtidstro. I fyra avsnitt får vi följa ungdomarna TindraChanel och Rodney som lever i ett utanförskap och kämpar för att komma på fötter. Hur hamnade de där? Och finns det en väg tillbaka? Vi träffar också tre drivna kvinnor i Eslövs kommun som använder sig av alla medel för att nå unga personer som är hemmasittare och inte varit i skolan på flera år. 

I Sverige lever omkring 150 000 unga mellan 16 och 29 år ett liv utanför samhället där de varken arbetar eller studerar. En stor majoritet av dem har varit utan arbete eller studier under flera år. Det är en grupp i samhället med hög grad av psykisk ohälsa, som ofta haft en svår barndom och som känner sig svikna av både vuxenvärlden och skolan.

Främlingar 
Premiär den 8:e maj både på UR Play och i SVT1 klockan 22.10, samt på UR Play:s Youtubekanal.

Vad händer när du delar ditt innersta med någon du inte känner? I dramaserien Främlingar samlar en psykologistudent fyra unga främlingar för att genomföra ett experiment inom psykisk ohälsa, men när två av deltagarna verkar känna varandra äventyras både studien och gruppens sammanhållning.  

Främlingar är en dramaserie som väcker igenkänning och eftertanke om ett allt för ofta aktuellt ämne bland unga i en tid när studier och rapporter larmar om ungas psykiska ohälsa.

Välkommen till vuxenlivet 
Premiär den 8:e maj på UR Play, samt på UR Play:s Youtubekanal

Dokumentärserien Välkommen till vuxenlivet skildrar tre ungdomar som tar sina första kliv in i vardagen som vuxna. Serien botar oro med kunskap och går igenom vad man som ung vuxen bör ha koll på när man lämnar tonåren och helt plötsligt blir en del av det vuxna samhällets ekonomiska kretslopp. Varje avsnitt behandlar ett tydligt ämne inom vardagsekonomi och vi får följa när ungdomarna delar med sig av sina frågor, funderingar och felsteg på väg in i vuxenlivet.

Bild från Välkommen till vuxenlivet på UR Play.

Extern skribent: Utbildningsradion (UR)

 

Fler nyheter

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens