BROTT & STRAFF | Två personer har dömts för mord på en 58-årig kvinna i Brillinge

Nu har förövarna bakom mordet på den 58-åriga kvinna, mamma till gängledaren Ismail ”jordgubben” Abdo, som sköts ihjäl i sin bostad fått sin dom.
Två unga män, nu 16 och 20 år gamla, har idag dömts av tingsrätten för mord på en 58-årig kvinna i Brillinge, Uppsala. Tjugoåringen har dömts till livstids fängelse och 16-åringen till fyra års sluten ungdomsvård. Samtidigt har ytterligare tre personer dömts till fängelse för andra brott.
Den 58-åriga kvinnan sköts till döds i sitt hem den 6 september förra året. Tingsrätten har kommit fram till att det var 20-åringen som avlossade det dödande skottet, men att 16-åringen deltog i brottet på ett sådant sätt att även han ska dömas för mord. Båda två döms även för grovt vapenbrott.

Tingsrätten konstaterar i domen att mordet på kvinnan var en del i en intern konflikt inom ett kriminellt nätverk, men att kvinnan själv inte hade någon annan inblandning i konflikten än att hon var mamma till en av de utpekade ledargestalterna.

– Mordet kan närmast karaktäriseras som en ren avrättning, och har utlöst en kedja av våldsamma hämndaktioner, säger chefsrådmannen Jenny Forkman. Omständigheterna är synner­ligen försvårande, och det har inte framkommit några som helst förmildrande omständigheter.

För 20-åringens del anser tingsrätten att någon annan påföljd än fängelse på livstid inte kan komma i fråga. Han utvisas också från landet och förbjuds att återvända hit. När det gäller 16-åringen har tingsrätten beaktat hans låga ålder.

– Den yngre av de båda gärningsmännen var bara 15 år gammal när mordet begicks. Hade han fyllt 18 år hade även han dömts till livstids fängelse, trots att det inte var han som sköt, säger Jenny Forkman.

En 29-årig man har dömts för medhjälp till mord för att han bokat boende åt 16-åringen och 20-åringen samt gjort ekonomiska överföringar till 20-åringen i samband med mordet. En 23-årig kvinna har dömts för grovt vapenbrott för att ha transporterat mordvapnet och ytterligare en pistol från Göteborg till Stockholm före mordet. En 22-årig man slutligen har dömts för stämpling till grovt vapenbrott för att ha erbjudit sig att förvara en av pistolerna efter mordet.

Extern skribent: Peder Strandh med uppgifter från Uppsala Tingsrätt/ Sveriges Domstolar

 

 

 

Fler nyheter

MÖTESPLATSER
Uppsala kommun erbjuder föreningslivet lokaler

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050