MAT & DRYCK | Lokalt bryggeri tar intryck av Uppsalas stadsdelar

Lokalt trumfar allt, anser vi på UMLN. Därför vill vi nämna Länna Bruks nya ölserie som inleds med stadsdelarna Fålhagen, Luthagen och Svartbäcken.

Länna Bruk startade sin verksamhet i Länna (Lenna) strax öster om Uppsala år 2017. De ansåg att Sveriges fjärde största stad, Uppsala, borde ha ölsorter namngivna av stadens olika stadsdelar. Nu har Uppsala naturligtvis fler än bara fyra stadsdelar. Men någonstans ska man börja! Bryggeriet väljer nu att inleda sin satsning på stadsdels-ölsorter på tema Fålhagen, Luthagen och Svartbäcken, och för UMLN berättar Länna Bruks Victor Rydén om de debutanterna – som har premiär idag, 8 april.

De tre nykomlingarna från Länna Bruk.
(Foto: Länna Bruk)

– Om vi börjar med Fålhagen så är det en pale ale i amerikansk stil som i smaken drar mot citrus och tropisk frukt, berättar Victor Rydén. Den håller en lite lägre alkoholhalt på 4,8%.

Gemensamt för samtliga ölsorters buteljer är att de pryds av för – respektive stadsdel – illustrativa bilder. Länna Bruk fick direkt ”tummen-upp” av upphovsrättsinnehavaren Upplandsmuseets/ Digitalt Museum att använda bilderna.

– Etiketten på ölen som heter Luthagen visar en spårvagn från 1940-talets lokstall i Sysslomansgatans norra ände, fortsätter Victor Rydén. Dem är en IPA (india pale ale, red.) i amerikansk stil och smaken kan beskrivas som fruktig och blommig med en anings beska. Alkoholhalten i Luthagen är sex procent varför den liksom Fålhagen bara kan inhandlas på något av Systembolagets butiker i Uppsala, Knivsta, Rimbo och Norrtälje … Än så länge.

Bor du på annan ort än de sistnämnda är det möjligt att beställa hem Uppsala-ölerna till ditt närmaste Systembolag.

Klassisk interiör hos Länna Bruk.

Alkoholfritt

Länna Bruks ölsort Svartbäcken är alkoholfri (0,5%). En pale ale med lite mer beska.

– Jag skulle säga att den är maltkrispigt fräsch, tillägger Victor Rydén.

Svartbäcken finns att köpa i de flesta Ica-butiker. Coop och fler butiker också på gång att ta in ölen i sitt sortimet.

Skribent: Peder Strandh, UMLN

 

 

 

Fler nyheter

MÖTESPLATSER
Uppsala kommun erbjuder föreningslivet lokaler

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050