BROTT & STRAFF | Rättspsykiatrisk vård för mord i Uppsala i december 2023

Tingsrätten har dömt en 29-årig kvinna för bland annat mord på en 78-årig kvinna i Uppsala. Påföljden har bestämts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

På eftermiddagen den 8 december 2023 angreps en 78-årig kvinna längs med Linrepevägen i stadsdelen Valsätra i Uppsala. Angreppet skedde helt oprovocerat och den 78-åriga kvinnan utsattes för hopp och sparkar mot huvudet. Den äldre kvinnan avled på platsen till följd av sina skador.

– Bevisningen som pekar på den 29-åriga kvinnan är omfattande och entydig. Händelseförloppet fångades av en övervakningskamera och den avlidna kvinnans blod återfanns på den misstänkta, säger rättens ordförande rådmannen Johan Lundberg.

Påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård

– Den döda kvinnan har angripits på ett oerhört hänsynslöst sätt. Händelseförloppet har varit utdraget och hon måste ha uppfattat och varit medveten om vad som hände under åtminstone inledningen av händelseförloppet, säger Johan Lundberg.

Vid sidan om mordet döms kvinnan för flera fall av misshandel, olaga hot, våld mot tjänsteman och grovt våld mot tjänsteman i och omkring Uppsala och Stockholm. Kvinnan frias samtidigt för misshandel riktad mot två personer.

En rättspsykiatrisk utredning har visat att den 29-åriga kvinnan begick brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att hon fortfarande lider av en sådan störning.

Tingsrätten har funnit att den 29-åriga kvinnan varit medveten om sitt handlande och att gärningarna begåtts med uppsåt.

– Påföljden har bestämts till rättspsykiatrisk vård. Eftersom det finns en risk för att kvinnan ska återfalla i brott av allvarligt slag har den rättspsykiatriska vården förenats med särskild utskrivningsprövning, avslutar rådmannen Johan Lundberg.

Den 29-åriga kvinnan ska dessutom betala skadestånd till den dödade kvinnans anhöriga och till målsägandena under de övriga åtalspunkterna som hon döms för.

Extern skribent: Uppsala Tingsrätt | 2024-04-05

 

 

Fler nyheter

FÖRSÄKRINGSKASSAN:
30 år med personlig assistans – utveckling och trender

UMLN:s VALBORGS-
GUIDE:
”Allt” för en klassisk sista april i Uppsala

BOSTÄDER
Bonava presenterade sin vision av det ”nya Seminariet”

REGION UPPSALA:
Vi är beredda på att hantera blockaden

BRIS:
Så många vuxna agerar när de oroar sig för barn

ALLERGIER
Receptfria läkemedel vanligast vid pollenallergi