UPPSALA STADSTEATER | Allt eller inget – 10-årsjubileum för ungdomsensemblen

|KULTUR| Omkring 150 ungdomar har deltagit i Uppsala stadsteaters ungdomsensemble sedan den startades 2013. Den 20 april är det premiär för den tionde föreställningen, Allt eller inget.

– Uppsala stadsteaters ungdomsensemble är en helt unik satsning på unga och teater. Projektet startade 2013 med stöd av Kulturrådet, 2016 permanentades sen den dramapedagogiska verksamheten som ungdomsensemblen är en del av. Genom ett konsekvent fokus på de unga och deras intresse för vad vi kan skapa tillsammans på teatern har unga här tillgång till teaterns hela verktygslåda, säger Petra Brylander, vd och teaterchef.

Uppsala stadsteater är den enda institutionsteater som har en ungdomsensemble idag. Arbetet med ensemblen drivs av dramapedagogen Maria Trost som varje år välkomnar en ny grupp bestående av 12–15 ungdomar i 15–20-årsåldern bosatta i Uppsala län.

Tillsammans med ungdomarna skapar Maria Trost en föreställning genom metoden devising, där manuset bygger på ungdomarnas egna tankar, känslor och upplevelser. Under hösten arbetas manus fram och till våren har föreställningen premiär.

Årets föreställning, Allt eller inget, handlar om att snabbt tvingas bli vuxen och hantera en samtid präglad av krig, rasism, virus och naturkatastrofer. Föreställningen utspelar sig i en efterapokalyptisk värld där en grupp ungdomar flyr till ett hus i skogen. Ingenting finns kvar av världen som de känner den, och nu är det upp till dem att bestämma hur samhället ska se ut. Allt eller inget har premiär 20 april på Ettan.

_____

Av: Maria Trost & ungdomsensemblen 23/24
Regi: Maria Trost
Scenografi & kostym: Hanna Cecilia Lindkvist
Dramaturg: Jonas Bernander
Koreografi: Melody Sheikh

Ungdomsensemblen 23/24 består av: Emma Andersson, Neo Cavieses, Kai Eketjäll, Pia Elfström, Mia Friberg, Andrea Hägglöf, Lovisa Karlman, Tyr Normark Momquist, Emelie Olofsson, Filippa Pihl, Signe Sepulveda Strömdahl & Robin Svedström.

_____

Extern skribent: Uppsala stadsteater

 

 

Fler nyheter

TRÄDGÅRD | Så minskar du risken för gräsbränder

FLOGSTA | Uppsalahem satsar på ljuskonst i studentområde

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall