KONSUMENT | Sakerna som gör studsmattan farligare

Studsmattorna får nytt liv i trädgårdarna vartefter våren avancerar i landet. Men det som kan vara en kul och bra aktivitet riskerar att bli farligt.

Följande är ett pressmeddelande från Konsumentverket:

Tillbehör som vattenspridare, bungyjumpselar och basketkorgar till studsmattan kan öka skaderisken.

Konsumentverket har i många år arbetat för att säkerheten för studsmattor ska bli säkrare. Numer är det krav på skyddsnät runt studsmattor och många föräldrar är noga med att barnen hoppar en i taget. Ändå sker fortfarande många olyckor vid lek på studsmattor. Största skaderisken är när två hoppar samtidigt och särskilt om det är en tyngre person och ett lättare barn. Skadorna är ofta armbrott och stukningar.

Brister hos tillbehör

På senare tid har det dykt upp saker som man kan köpa för att montera på studsmattan. I en ny marknadskontroll har Konsumentverket granskat tillbehören och funnit brister.

– Om man kopplar på en vattenspridare och gör studsmattan blöt ökar risken att man halkar och skadar sig, säger Marlene Gustavsson, som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket.

Vill att företagen stoppar försäljningen

Eftersom det är farligt att hoppa på en blöt studsmatta arbetar myndigheten för att företag ska sluta sälja vattenspridare till studsmattor och att företag som sålt dem ska kalla tillbaka dem från köparna.

Även tillbehör som basketkorgar och bungyjump-set som monteras på studsmattan kan öka skaderisken. Problemet är att företagen inte kontrollerat att produkterna är säkra innan de släppts på marknaden.

– Inget av de tillbehör vi granskade uppfyllde lagens krav. Det är allvarligt att företagen verkar ta så lätt på sitt ansvar att bara sälja säkra varor. Det riskerar att drabba barnen; fler kan tyvärr komma att skada sig i leken, säger Marlene.

”Vill varna”

Myndigheten arbetar både med rättsliga åtgärder och information till företag och konsumenter för att farliga produkter ska försvinna från handeln.

– Som förälder tror man nog att sakerna är säkra eftersom de går att köpa. Tyvärr är det inte alltid så. Därför vill vi genom information också varna alla som kanske redan köpt något av de här tillbehören, säger Marlene Gustavsson.

Extern skribent: Konsumentverket

 

 

Fler nyheter

TRÄDGÅRD | Så minskar du risken för gräsbränder

FLOGSTA | Uppsalahem satsar på ljuskonst i studentområde

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall