SPORT | Friidrotts-SM tillbaka i Uppsala 2026

Nu står det klart att Uppsala står som arrangör för friidrotts-SM 2026, en efterlängtad publikfest och ett prestigefyllt arrangemang. Till evenemanget väntas tusen deltagare och uppemot femton tusen till publiken.

Svenska Friidrottsförbundets styrelse röstade under fredagskvällen fram Upsala IF Friidrott och Uppsala som arrangör av SM 2026. Evenemanget kommer att genomföras på Uppsala Friidrottsarena den 24–26 juli 2026. Friidrotts-SM är det största årligen återkommande arenaarrangemanget på nationell nivå inom friidrotten, och hos Uppsala kommun är glädjen stor över att mästerskapet nu är tillbaka.

– Vi är glada och stolta över att Uppsala åter igen kommer stå värd för friidrotts-SM. 2020 stod Upsala IF för ett väldigt fint arrangörskap med många nöjda deltagare, men tyvärr satte pandemin käppar i hjulet för besökare. Nu får vi en ny chans att erbjuda Uppsalabor och besökare en stor publikfest. Den här typen av stora evenemang är en viktig del i vårt arbete för att fortsatt vara Sveriges främsta idrottskommun, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala har framgångsrikt verkat för friidrottsevenemang inom såväl breddidrott som elit och där jämställdhet och mångfald varit i fokus. Friidrotten har aldrig varit så populär i Uppsala som nu, och Upsala IF Friidrott är på stark tillväxt inom både bredd- och elitverksamhet. Här är man övertygad om att mästerskapet på hemmaplan fortsatt kommer att bidra till detta.

– Det är fantastiskt kul med en friidrottsfest i Uppsala sommaren 2026. Sveriges främsta friidrottare kommer till Uppsala Friidrottsarena och vi ska göra allt för att erbjuda bästa möjliga förutsättningar. Det blir ett tillfälle för oss i UIF att visa upp vår förening, vår arrangörsförmåga och våra fantastiska faciliteter. Att vi dessutom har en egen ”gyllene generation” gör saken ännu bättre, det kommer att vara minst sagt inspirerande för våra aktiva att få tävla om medaljerna inför släkt och vänner i Uppsalapubliken, säger Henrik Wennberg, ordförande Upsala IF Friidrott.

Destination Uppsala, en del av Uppsala kommun, utvecklar möjligheter för både föreningsliv och näringsliv genom ett evenemang som Friidrotts-SM.

– Vårt mål är att viljan till arrangörskap bland Uppsalas föreningar ska växa och vara återkommande, säger Anna Lindström, Chef Möten & Evenemang på Destination Uppsala. Tillsammans med Upsala IF Friidrott har vi byggt en gemensam ambition för att uppnå tillväxt i antalet aktiva utövare såväl som tillväxt i näringslivet genom fler evenemang med en jämn spridning över året. En strategi vi hållit i och som vi kan fira idag. Nu ser vi fram emot fina idrottsprestationer och en härlig publikfest 2026, avslutar Anna Lindström.

Extern skribent: Destination Uppsala | 2024-03-23

 

 

 

 

Fler nyheter

MÖTESPLATSER
Uppsala kommun erbjuder föreningslivet lokaler

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050