ELDA KLOKT I ÖPPEN SPIS OCH KAMIN

>>    
När det blir kyligare ute eldar många i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Vedeldning kan göra att hälsofarlig rök sprids i bostadsområden, men genom att elda rätt kan utsläppen minska. Den informationen sprider kommunen nu till kommuninvånare som eldar hemma.
 
För att minska utsläppen från vedeldning sprider Uppsala kommun i november nya råd för vedeldning till hushåll. Råden har tagits fram av Naturvårdsverket och Energimyndigheten.
 
– Hur vi eldar i våra hem spelar roll för hur mycket föroreningar som sprids i luften. Därför vill vi nå ut med råd som minimerar utsläppen till alla som eldar med ved i kommunen, säger Bengt Fladvad (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
 
När ved brinner bildas sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Föroreningarna kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer. Det är framförallt i tätbebyggda områden där många eldar som vedeldning orsakar dålig luftkvalitet.
 
Viktiga saker att tänka på för att elda rätt är att ha lagom torr ved, god lufttillförsel och att stapla brasan luftigt.
 
– Bäst förbränning och minst föroreningar blir det genom att tända brasan i toppen. Att elda rätt är bra för luften vi andas, samtidigt som det sparar pengar och minskar påverkan på klimatet, säger Christer Solander, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppsala kommun.
 
Råden utgår från de senaste rönen från förbränningsforskare, sotare och kamintillverkare och kommuniceras ut via en broschyr som nu skickas till hushåll som eldar med ved i Uppsala kommun.
// Signerat Uppsala kommun
>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun

Toner i mörkret med Allmänna Sången