FÖRETAG | Uppsala får nytt labb för vaccinutveckling

Bioteknikbolaget Abera Bioscience ska upprätta ett nytt laboratorium. Något som kommer leda till snabbare utveckling av vacciner, enligt företaget.

Det är svenska Abera Bioscience, ett vaccin- och bioteknikbolag med fokus på pandemiberedskap och pneumokocker, som under våren ska etablera ett nytt labb i Uppsala. Enligt bolaget kommer utrustningen i det nya labbet göra att utvecklingen både snabbare och mer kostnadseffektiv, samtidigt som kapaciteten breddas.

– Aberas verksamhet har utvecklats mycket de senaste åren och vi har tagit steget från discovery-forskning till produktutveckling, vilket ställer andra krav på utrustning och kompetens. I det nya labbet kommer vi ha möjlighet till bredare utveckling genom bättre analyskapacitet och möjlighet att internt producera både bakteriella och virala antigen för olika vaccinkandidater, säger Mats Lundgren, CSO, i ett pressmeddelande.

Företagets patenterade plattformsteknologier har tidigare lett till flera vaccinkandidater. Just nu är bolagets huvudkandidat ett nasalt vaccin mot pneumokocker, en bakterie som bland annat kan ge lunginflammation, som förbereds för kliniska studier.

Extern skribent: Sophie Stigfur för Life Science Sweden (online)

 

Fler nyheter

MÖTESPLATSER
Uppsala kommun erbjuder föreningslivet lokaler

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050