KULTUR | Youssou N’Dour till UKK

Afrikas största popstjärna förgyller ett redan starkt konsertår på UKK.

Nu är det klart att Uppsala får besök av en Afrikas mest kända musiker någonsin – Youssou N’Dour.Fredag 9 augusti kommer han till Uppsala Konsert & Kongress tillsammans med sitt legendariska band Le Super Étoile de Dakar, hyllade i The Village Voice som ”det bästa bandet i världen”! Bokningen, som har förverkligats i samarbete med kulturorganisationen Selam, förgyller ett redan starkt konsertår på UKK och bidrar med ett internationellt toppnamn till sommarens breda utbud av evenemang i Uppsala.

– Stolt, förväntansfull och upprymd. Så känner jag inför att presentera 2013 års Polarprisvinnare Youssou N’Dour på UKK, säger VD:n och konstnärlige ledaren Henrik Lillsjö. Den här augustikvällen förvandlar vi huset till en stor pulserande musikfest med stående publik, smattrande slagverk och smittande dans. Jag vågar lova att det blir en av årets absoluta konserthöjdpunkter!

– Genom att samverka med Selam fortsätter vi att ta ledande världsstjärnor inom olika genrer och från olika musikkulturer till Uppsalapubliken, fortsätter Henrik Lillsjö. Som rockbandet Kiss brukar säga: ”You wanted the best, you got the best”!

– Youssou N’Dour är en av Afrikas största och mest inflytelserika artister, både musikaliskt och på ett socialt plan. Att få presentera honom tillsammans med Le Super Étoile de Dakar inom ramen för vårt samarbete med UKK känns fantastiskt, säger Selams VD och grundare Teshome Wondimu.

 

Passionerad och politisk popstjärna

Youssou N’Dour, född 1959 i Senegal, skapar musik med rötter i den västafrikanska genren M’balax, som han själv har varit med att forma sedan 1970-talet som låtskrivare, orkesterledare och producent. Han är djupt förankrad i den senegalesiska kulturen, samtidigt som han kontinuerligt låter sig inspireras av världen runt omkring. M’balax är just dans och musik som blandar traditionella västafrikanska rytmer och sång på wolof med influenser från USA, Kuba och Europa, som jazz, rock, salsa och numera även hip hop och RnB.

Genom åren har han skapat banbrytande samarbeten med andra internationella ikoner, som Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman, Paul Simon och Bruce Springsteen. Hans mest framgångsrika musikaliska möte var sannolikt det med Neneh Cherry som resulterade i monsterhiten ”7 Seconds” från 1994. Låten toppade listorna och sålde guld i en rad länder, och har nu streamats 100-tals miljoner gånger världen över.

Han är också en passionerad förespråkare för panafrikanska sociala frågor och en viktig röst för kontinenten inom organisationer som Amnesty International, FN och Unicef. År 2007 blev N’Dour utsedd som en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen av Time Magazine. Han har också ställt upp i det senegalesiska presidentvalet och var under en period minister för kultur och turism i landet.

 

Ännu en Polarprisvinnare till UKK

Youssou N’Dour sällar sig nu till de mottagare av Polarpriset som har framträtt på UKK sedan öppnandet 2007. Våren 2023 gjorde Angélique Kidjo en bejublad konsert, bara dagar för prisutdelningen i Stockholm. Tidigare har också världsviolinisten Anne-Sophie Mutter, slagverksvirtuosen Evelyn Glennie och stråkkvartetten Kronos Quartet förärat konserthuset med besök.

Bland de internationella artister som kommer till UKK under 2024 kan nämnas Jethro Tull (Storbritannien), Marisa Monte (Brasilien), Issac Delgado (Kuba), Bien (Kenya) och Michael Mayo (USA).

Biljetter till konserten med Youssou N’Dour släpps tisdag 5 mars kl. 10.00 på www.ukk.se.

 

UKK x Selam

UKK fortsätter att utveckla programverksamheten genom samarbeten med musikbranschens spetskompetenser. Kulturorganisationen Selam har sedan 1997 med framgång breddat svenskt kulturliv med musik från Afrika, Latinamerika och Karibien och har tagit svensk musik ut i världen. Samarbetet är en flerårig satsning där målet är att presentera tre till fyra stora konsertupplevelser i Uppsala per år. Under 2023 spelade Angélique Kidjo, Illapu, Los Van Van och Goran Kajfeš Subtropic Arkestra med Avin Omar på UKK. Bekräftade artister inom samarbetet under 2024 är Mulatu Astatke, Marisa Monte, Issac Delgado och Bien-Aimé Baraza.

 

Extern skribent: Via TT | 2024-03-04

 

 

 

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin