Sportlovsveckan på UKK

Sportlovsveckan på UKK fylls i år av aktiviteter för hela familjen. Först rolig blåsmusik med Linnékvintetten och sedan mer än 50 meter modelljärnväg, massor av tåg och miljöer i miniatyr.

>>

Busigt blås för barn

Sportlovslediga barn som är nyfikna på musik kan få veta mer när Linnékvintetten spelar konserten Trumpeten som skrek på UKK. Det är en rolig, informativ och ibland lite kaotisk barnföreställning om brassinstrumenten som de fem musikerna trakterar. Kan egentligen trumpeten skrika, hornet hoa, trombonen tjoa och bastuban bullra? Linnékvintetten ger sig ut på en musikalisk upptäcktsfärd för att söka svar. Med en salig blandning musik från Bach till Owe Thörnqvist får publiken veta hur de olika instrumenten kan och inte kan låta. Konserten är framtagen i samarbete med barn-tv-profilen Ayla Kabaca och musikern och producenten Klas Backman.

Linnékvintetten är en ensemble från Musik i Uppland med fem professionella musiker som spelar trumpet, valthorn, trombon och tuba. Konserten är anpassad för barn 4–9 år och spelas måndag 19 februari och tisdag 20 februari kl. 13.00. Efteråt blir det instrumentprovning och mera musikframträdanden med elever och lärare från Uppsala kulturskola.

Tågen går – på UKK!

Om tågen har problem med förseningar och inställda avgångar på Uppsala centralstation, så kan vi lova mer punktlighet och ordning i UKK:s restaurang under sportlovet. Då kommer nämligen Upplands Modelljernvägsförening att anordna en modelljärnvägsmässa och visa upp sin stora tågbana för allmänheten, med ett rälssystem som mäter 8 x 20 meter och mängder av tåg, byggnader och bilar i miniatyr. De lokala tågentusiasterna har återskapat Uppsalas stationsområde som det såg ut i slutet av 1960-talet. Här finns den kända stationsbyggnaden, Bror Hjorths skulptur ”Näcken”, godsbangården (där Katalin ligger i dag) och andra bekanta miljöer.

Längs spåren körs modelltåg i olika riktningar och besökarna kan prova på att köra tågen. Banans höjd från golvet är 90 cm, så barn som vill köra tåg behöver vara något längre. För mindre barn finns andra typer av banor och en legostad att upptäcka.

Modelljärnvägsmässan pågår torsdag 22 februari till söndag 25 februari och har öppet dagligen kl. 10–16.

Extern skribent: Uppsala konsert och kongress – 2024-02-12

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin