Toner i mörkret med Allmänna Sången

Uppsalakören Allmänna Sången gjorde 2019 sin första konsert i kolsvart mörker. I februari är det dags för Slottsbiografen i Uppsala att mörkläggas och fyllas med publik för den fjärde upplagan av de kritikerrosade Mörkerkonserterna.

När lamporna släcks i Slottsbiografen slås synen totalt ur spel. Hur nära du än ser på dina händer finns inte en tillstymmelse till ljus eller rörelse. Plötsligt hör du musik — sången rör sig förbi och runtom dig, och plötsligt sitter du mitt i kören. 

Utspridda längs väggarna är Allmänna Sångens cirka femtio korister, som på Mörkerkonserterna framför en särskilt bred repertoar i olika stilar och sammansättningar. I mörkret kan damkör, manskör och blandad kvartett plötsligt brytas av mot dunder och brak, eller en dikt från tvärs över rummet. För Mörkerkonserten är ingen vanlig körkonsert; publiken kan aldrig veta vad som kommer härnäst, kören kan inte förlita sig på dirigenten för tempo, och inte heller några noter för musiken. Rösten, kroppen och vad de vågat ta med sig in i den mörka salen är vad de har att tillgå. Koristen Oskar Wetterqvist har varit med sedan den andra upplagan år 2020:”För oss som korister är Mörkerkonserterna ett eldprov av samsjungenhet, gemensamt musicerande och rytmisk konsekvens.” Det är, som han uttrycker det, att sjunga utan ”visuella stödhjul”.

Initiativtagaren tillika dirigenten Maria Goundorina beskriver idén bakom Mörkerkonserten som en reaktion mot det visuella. Goundorina har medverkat och suttit i juryn på flera körtävlingar och har på senare år sett koreografi och visuella inslag ta en allt större plats i körframträdanden. Genom Mörkerkonserten har Allmänna Sången och Goundorina i stället utforskat vad som händer med konsertupplevelsen när man inte kan se, och experimenterat med olika typer av ickevisuell kommunikation och ljudilllusioner.
Mörkerkonserterna går den 24:e till 25:e februari i Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6D i Uppsala. Under osynlig ledning av Maria Goundorina.

_________

 

Biljetter går att köpa via tickster.
Ordinarie pris 380kr. 
Student & Ungdom 7-18 år 250kr.
Lördag 24/2 kl. 15:00 och 17:00,    
Söndag 25/2 kl. 15:00 och 17:00

 

Extern skribent: Allmänna Sången

 

 

 

 

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”