KULTUR | Internationell prägel när Allt ljus på Uppsala firar sitt tionde år

>>

Den 10–26 november arrangeras den tionde upplagan av den populära ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. Tolv ljusverk kommer ska lysa upp stadskärnan under en av årets mörkaste månader, varav hälften skapas av sex internationella ljussättare från olika delar av Europa.


– Under Allt ljus på Uppsala förvandlar vi stadskärnan till en upplyst scen där platser, byggnader, gator och torg hamnar i fokus. Tillsammans med nationella och internationella konstnärer, designers och kreativa team berättar vi historier, förmedlar budskap och riktar fokus på det speciella och unika. Flera ljusverk är interaktiva och reagerar på besökarens instruktioner eller handlingar, säger Jonas Ekebacke, enhetschef publika evenemang på Destination Uppsala.

Allt ljus på Uppsala har ingått ett partnerskap med Nobel Week Lights, som arrangeras 2–10 december i Stockholm. Båda ljusfestivalerna delar ljusverk för en ökad miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Efter förra årets evenemang har man även gått med i det internationella nätverket International Light Festival Organization (ILO) där medverkan bland annat har lett till nya kontakter med konstnärer och ljusdesigners i hela Europa. Ett exempel på det är en av årets medverkande konstnärer c999, från Parma, Italien.

– Jag är hedrad att ha blivit utvald att medverka med mitt ljusverk under Allt ljus på Uppsala. Jag ser fram emot att visa SPECTRUM, en AI-driven video- och ljudinstallation som hyllar global mångfald. Den inkluderar animerade digitala porträtt som representerar olika etniciteter, kön och perspektiv, sager c999, konstnären bakom ljusverket i korsningen Vretgränd-Dragarbrunnsgatan.

I år arrangeras evenemanget för tionde gången, men syftet är detsamma; att bidra till ett tryggt och attraktivt Uppsala att leva, verka och vistas i. Placeringen av ljusverken sträcker sig inom stadskärnan – längs med gågatan och Fyrisån samt genom de historiska kvarteren. Samtidigt arbetar arrangören i år noga med planeringen utifrån det rådande säkerhetsläget.

– Som besökare ska man känns sig trygg under Allt ljus på Uppsala. Vi planerar för ett vanligt genomförande men med ökad vaksamhet. Vi har byggt en mer robust organisation under genomförandet, som kan agera om något inträffar, säger Jonas Ekebacke. Vår beredskap är god och vi samarbetar givetvis sedan lång tid med polis och räddningstjänst.

Allt ljus på Uppsala börjar den 10 november kl. 17.00 när samtliga 12 ljusverk kommer att tändas upp. Årets ljusvärdar och partner är: Bonnier Fastigheter, Castellum, Uppsala vatten, St:Per Gallerian och Vasakronan.

 

LJUSVERK 10–26 NOVEMBER 2023

 1. Spectrum
  Plats: Korsningen Vretgränd-Dragarbrunnsgatan
  Ljusgestaltning: C999 (ITA)
 2. Vågen
  Plats: Fyrisån (mellan Västgötaspången och Islandsfallet)
  Ljusgestaltning: Light Bureau (SWE)
 1. On the wave of light
  Plats: Östra Ågatan, längs med staketet vid ån
  Ljusgestaltning: Those lighting guys (LAT)
 1. Partiklar
  Plats: Forumtorget
  Ljusgestaltning: Centrum för AMP i samarbete med Utskottet (SWE)
 1. Droppen
  Plats: Fyrisån
  Ljusgestaltning: Staffan Karlsson, Metod Arkitekter (SWE)
 1. Kinectic Perspective
  Plats: Celsiustorget
  Ljusgestaltning: Juan Fuentes (ES) 
 1. Light of remembrance I
  Plats: Upplandsmuseet
  Ljusgestaltning: Visual Fenyszoro (HUN)
 1. The Portal
  Plats: Domtrappkällaren, trappuppgången till domkyrkan
  Ljusgestaltning: Anna Lundberg, Scenteknik (SWE)
 1. Underworld
  Plats: Rosénparken, vid Upplandsmuseet
  Ljusgestaltning: Aleksandra Stratimirovic (SWE)
 1. Light of remembrance II
  Plats: Dekanhuset
  Ljusgestaltning: Visual Fenyszoro (HUN)
 1. Relaxation of the sensitive minded
  Plats: Riddartorget
  Ljusgestaltning: Gala Stage (EST)
 1. Kickit Team Tennis
  Plats: Odinslund
  Ljusgestaltning: Limelight (HUN)

 

Extern skribent: Destination Uppsala

 

 

 

Fler nyheter

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg