LITTERATUR | Förträngda minnen och svåra livsval i Josefin Fabricius nya roman

 

 

Hem över havet är författaren Josefin Fabricius tredje roman. Boken tar läsaren från Sverige till Svenskfinland, på en resa där 19-åriga Amelie tvingas kämpa med svåra minnen, förlorad vänskap, olycklig kärlek och besvärliga livsval i det lilla finlandssvenska samhälle där hon växte upp.

 

Josefin Fabricius tredje roman för ungdomar och unga vuxna ges ut av det finlandssvenska förlaget Libraria. Fabricius är född och uppvuxen i Sverige, men valde år 2021 att flytta till Finland där hon har sina rötter. 

– Vi är mycket glada över att få lansera den här romanen, särskilt då den kopplar ihop Sverige och Finland, via de band våra länder har bland annat genom det svenska språket, säger Christoffer Holm, förläggare på Libraria.

Josefins nya roman utgår bland annat från erfarenheten av att ha rötter i ett land samtidigt som man växer upp i ett annat. Samtidigt skriver hon om att vara ung vuxen och försöka hitta sin plats i tillvaron. 

– Josefin skriver berörande, tankeväckande och igenkännande för både yngre och äldre. Det här är en berättelse som berör de flesta, säger Christoffer Holm.

Liknande tematik återfinns i hennes två tidigare ungdomsromaner publicerade i Sverige: debutromanen Välkommen hit, välkommen hem år 2019 och uppföljaren Sjutton år i staden år 2021. Båda böckerna har tilldelats stöd från det statliga Kulturrådet i Sverige och finns på alla huvudbibliotek i landet. Handlingen är fiktiv men utspelar sig i Uppsala, där Fabricius själv bott. Hem över havet utspelar sig delvis i Stockholm.

– Det här är en bok som riktar sig till alla som är eller har varit unga, som vet hur det är att försöka navigera genom de motstridiga känslor och svåra val som kan uppstå. Idén till romanen fick jag kort efter att jag flyttat till Finland, säger Josefin Fabricius.

Författarinnan Josefin Fabricius med sin bok Hem över havet. (Foto: Libraria)

Boken följer Amelie, ett år efter att hon tagit studenten. Hon har aldrig varit mer vilsen. Medan de flesta i hennes närhet hittat någon sorts riktning i livet driver hon runt och festar hårt. En dag går det för långt. Något måste förändras. 

– Av en impuls åker hon till andra sidan Östersjön för att tillbringa sommaren hos sin moster i det lilla finlandssvenska samhälle där hon växte upp. Där får hon ta itu med sitt förflutna på ett sätt som hon aldrig hade kunnat förvänta sig, säger Fabricius.

Att återse de gamla vännerna framkallar förträngda minnen av konflikt, svek och sorg. Amelie upptäcker att hon inte alltid kan fly, utan att hon måste reda ut vad som hände för att kunna gå vidare.

Extern skribent: Libraria bokförlag

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer