LEVA & VERKA | 10-årsjubilerande brf Kaprifolen

Detta är en artikel hämtad från UMLN:s sommarnummer (#2) 2023.

>>

 

Uppsalamagasinet Luthagsnytt träffar Stig och Monica Brink, Lena Jansson och Cecilia Gaddefors, i deras gemensamma föreningslokal ”Kapri” på Blandargatan 4 nära Mimmi Ekholms plats i Luthagen/Stabby. Lokalen känns som ett förlängt vardagsrum till de 34 lägenheter som ingår i brf Kaprifolen.

 

Cecilia bjuder på hembakad rulltårta medan Monica serverar oss kaffe. Det muntra gänget pratar nästan i munnen på varandra i sin iver att få delge sitt engagemang och den glädje de känner för att bo här. 

Det har nu hunnit gå tio år sedan huset stod färdigt och de flyttade in. Cecilia och hennes man Carl-Magnus flyttade då från en stor våning i främre Luthagen, Lena från ett hus i Svartbäcken och Monica och Stig från en lägenhet några kvarter bort. 

– Eftersom vi nästan alla flyttade in samtidigt så blev det som en ”nybyggaranda”, säger Cecilia när hon vill förklara hur det kommer sig att det uppstått så fin gemenskap och livlig aktivitet i föreningen. Det finns också mycket erfarenhet som man gärna delar med sig av och tar till vara på här.

 

Cecilia njuter av sin utsikt mot Gjuteriparken. (Foto: Maria Klefbeck, UMLN ©2023)

 

Den yngsta som bor i Kaprifolen är 61 år och den äldsta 92. Medelåldern ligger på 79 år. Alla som bor här trivs så bra och det är därför sällan det blir någon lägenhet till försäljning. 

Monica berättar om hur en vecka kan se ut i föreningen. Det som alltid står till buds är gemensamma aktiviteter på veckobasis så som promenader, kafé, pub och därutöver finns även olika aktivitetsgrupper. 

Stig berättar om sin matlagningsgrupp ”Gubbröran” som består av honom och fem andra herrar som tillsammans lagar trerättersmiddagar på sina regelbundna träffar. 

Pizzahämtning från restaurang La Piazza.

På fredagarna anordnas det pub under ledning av Jan Åhrberg. Var tusende besökare får ett vinglas och en flaska vin. Senast var det Monicas tur att få ett glas med sitt namn på. Hon var den sjätte att få ett glas som förvaras i ett vitrinskåp i Kapri och tas fram på fredagspuben. 

En av många aktiviteter är att ta med en skrinda och fylla den med pizzor från restaurang La Piazza på Mimmi Ekholms plats. Sedan dukar man upp en pizzabuffé. Andra gånger har man en enklare middagsträff där var och en tar med sig den mat man skulle ätit hemma den dagen – kanske en överbliven matlåda eller en korv med bröd. Tanken är att det ska vara enkelt och opretentiöst. Det är samvaron som står i fokus. 

Allt är välordnat och väldokumenterat. När jag bläddrar igenom Kaprifolens gästbok kan jag detaljerat få veta vad som har hänt, när det hände samt vilka som deltog. 

Utöver roliga aktiviteter och social samvaro finns här även en stor omsorg om varandra. Om någon saknas så tar man kontakt. Många har även varandras hemnycklar ifall det skulle uppstå något akut.

Den sammanfattande känslan jag bär med mig från det här mötet är glädje. En glädje som bottnar i en fin vardag med livskvalité. Vikten av att ha en känsla av sammanhang, vara aktiv och ha en social samvaro som skänker glädje, trygghet och stimulans. UMLN säger grattis till 10-årsjubilaren brf Kaprifolen och önskar dem fortsatta fina år tillsammans.

 

Cecilia Gaddefors, Lena Jansson och makarna Monica och Stig Brink samlade utanför samlingslokalen Kapri.

Skribent: Maria Klefbeck, UMLN ©2023

 

 

 

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”