HISTORIA | Få nya perspektiv på ditt Uppsala

Detta är en artikel hämtad från UMLN:s sommarnummer (#2) 2020

>>

 

Längst ner kan du läsa om Discover Uppsalas planer för sommaren 2023!

 

”Vi möts på Riddartorget”, sade hon varpå jag genast tvingades gå in webben. För var i Uppsala ligger Riddartorget? Olga Kochergina är entreprenör inom turism och har som mål att få upp ögonen för Uppsala i resten av världen. Och för Uppsalaborna själva! Vi ska träffa henne på Riddartorget därför att det är därifrån hennes företag Discover Uppsala som regel inleder sina guidade vandringar.

 

– Det är så mycket intressant många Uppsalabor inte har en aning om när det gäller den egna staden, säger Olga Kochergina när vi träffar henne. Det har jag fått bevisat för mig på våra vandringar, gång på annan.
Platsen som breder ut mellan domkyrkan och Värmlands nation visar sig från sin allra bästa sida idag. Här ligger alltså Riddartorget. Det är inbäddat i somrig grönska och runt det stora lövträdet mitt i parkdelen sträcker sig hundratals kirgislökar (allium), med sina lila-skära bollar mot trädkronans tjocka lövverk och en klarblå himmel.


Nordens största katedral

Svalkan känns välkomnande när vi stiger in genom domkyrkans (p.g.a. restaureringsarbete vid huvudentrén) tillfälligt öppna södra port, belägen rakt under landets största kyrkfönster; ”Sonens fönster”.
– En intressant sak som vi gärna berättar om under våra guidade vandringar är de 18 runstenar man funnit under och i kyrkobyggnadens äldre väggar, berättar Olga samtidigt som vi svänger till höger in i det södra sidoskeppet. Åtta av dessa har kunnat flyttas så nu står sju av dem utanför kyrkans sydöstliga del och en i universitetsparken bakom Gustavianum.

 

Olga Kochergina driver sedan flera år guideföretaget Discover Uppsala. Här är hon på Riddartorget.

 

I Erikskoret, på vår högra sida (mot söder), visar Olga en nedsänkning i ett av hörnen. Där nere syns delar av en liggande runsten … DEN hade jag aldrig tagit notis om om hon inte hade pekat ut den för mig!
Än mer förbluffad blir jag när hon visar på de två små fåglarna (sparvar) som sitter uppflugna på det galler av järnsmide som markerar gräns mellan det som ursprungligen var ett kor tillägnat Jesu moder Maria men nu är Gustav Vasas gravkapell.

– Fåglarna tillhör det numera välbekanta Maria Återkomsten-konstverket (kvinnogestalten i naturlig storlek, av bland annat silicon, som står bakom huvudaltaret, red). Konstnären bakom verket är Anders Widoff och dessa fåglar är ett av de ställen man typiskt har missat, berättar Olga.

Ett annat aha-tillfälle inträffar när Olga pekar mot taket där domkyrkans franske arkitekt, Étienne de Bonneuil, misstänks vara avbildad. Med vad som ser ut som en vinkelhake i fast grepp kröner han en av de pelare som strävar mot taket.

I drottning Katarina Jagellonica gravkor visar min guide de stora väggmålningarna över respektive kunglighets, Katarinas make Johan III har också en vård här, gravvårdar. Över drottningens svävar bilden av hennes födelsestad Krakow i Polen. Och på väggen mitt emot, över kungens vård, en bild som visar Stockholm när det begav sig.

 

Bränder och ett Franciskanerkonvent

När vi lämnar domkyrkans svalka värmer solen skönt och vi tar sikte mot Uppsalas äldsta bro, Dombron. Det är spännande att se alla dessa illustrationer, kartor etcetera som åskådliggör hur saker och ting faktiskt tedde sig på platsen man står för länge sedan.

– Östra Aros (ursprungligt namn för Uppsala, red.) betyder ungefär ”den östra åmynningen” och det var här, där Dombron nu spänner över ån, som Fyrisån mynnade ut i Mälaren. Landhöjningen har gjort sitt, men på den tiden öppnade ån upp sig söderut mot en vik, förklarar Olga samtidigt som vi blickar ner mot det som idag utgör en vital del av stadens kommersiella centrum.

På den östra sidan av bron ligger det vi idag kallar för Gamla torget och som ursprungligen var den egentliga stadskärnan. Här låg bland annat stadens rådhus och bedrevs den mesta handeln då det begav sig. Ett tjugotal meter bort, på väggen invid S:t Persgatan 6, sitter en anspråkslös plakett som förkunnar att det var här den stora branden utbröt 1702. En brand som förstörde större delen av staden.

I Klosterparken, bara ett kvarter norrut, avslutas just arbetet med den senaste av Uppsalas lekparker. En park som lämpligt nog är byggd på tema medeltid. Alldeles intill lekytorna står en runsten.

– Det hade anor från tidigt 1200-tal men upplöstes på 1520-talet, berättar Olga där vi står intill en lastbil som just har levererat något till lekparken. I dag återstår inte mycket av klostret, annat än markeringar som visar var det en gång stod.

 

Vackert järnsmide med verklighetstrogna fåglar möter besökaren till Gustav Vasas sista viloplats i Vasakoret.

 

En del av konventets yttre tegelstenar användes som byggmaterial vid byggandet av Uppsala slott. Och dit vill gärna Olga Kochergina promenera med mig … Men nu är jag trött i huvudet av alla tidsresor, mör i benen och vill bara sitta ned och smälta allt jag har fått lära mig.

En stund senare slår vi oss ned på skulpturen Jona och den stora fisken utmed ån. Solen leker med de små krusningarna på Fyrisåns nästan stilla yta och små solkatter leker på lövverkets undersida ovanför oss.
– Den här är gjord i brons och ett verk av den finska konstnärinnan Kajsa Mattas, berättar Olga outtröttligt. Den ingår i konstverket I dina händer. Ett verk som består av alltifrån skulpturer till präglingar och som följer ån från Islandsbron och hela vägen till Nybron (…)

Olga Kochergina och hennes Discover Uppsala sitter på kunskaper om vår stad som få andra gör. Få saker är så häftiga som att gräva där man står och upptäcka alla berättelser och livsöden som har gjort den plats man kallar ”sitt hem” till det den är idag. Upptäck det gärna själv! Kontaktuppgifter till Discover Uppsala finner du nedan.

Sommaren 2020 erbjöd Discover Uppsala öppna tematiska turer. Bland annat en om Uppsalas historia, där en del av det som omnämns i den här artikeln tas upp. En annan populär guidning – som vi gärna tipsade lite extra om – var den kvinnohistoriska vandringen där man besökte platser som har anknytning till betydelsefulla kvinnor med anknytning till staden.

_____________________________________________________

SOMMAREN 2023

Under sommaren 2023 kommer Discover Uppsala att ha två reguljära turer:
Lördag 29 juli kl 14.00 – Stadsvandring med Erik XIV.
Lördag 5 augusti 14.00 – Stadsvandring med Gustav Vasa.

I samband med dessa vandringar iklär sig guiden Bengt Trolin rollerna som kungligheterna Erik XIV och Gustav Erikson Vasa – och guidar med maximerad inlevelse!
Nytt för i år är turen med Gustav Vasa då det är 500 år sedan han valdes till kung i Sverige i samband med riksmötet i Strängnäs domkyrka. För mer precis information om dessa turer, vänligen kontakta Discover Uppsala direkt.

Läs mer på webbsidan discoveruppsala.se
På Instagram: discover_uppsala

Fler nyheter

REGION UPPSALA:
Vi är beredda på att hantera blockaden

BRIS:
Så många vuxna agerar när de oroar sig för barn

ALLERGIER
Receptfria läkemedel vanligast vid pollenallergi

KULTUR
Uppsala körfest tillbaka med vokalister i världsklass

EU-VALET:
”Politiken är på en annan planet”

HISTORIA
Barnsarkofag åter på Gustavianum