SMARTA TIPS | Så får du det rymligt trots få kvadrat

Detta är en artikel hämtad från UMLN:s höstnummer (#3) 2021

>>

 

De senaste snart två åren har prövat oss som sällan tidigare, med svenska mått mätt. Pandemin har otvivelaktigt isolerat oss och hämmat oss på allehanda vis. Men säg det dåliga som inte för något gott med sig! Vi har lärt oss massvis – på gott och ont – om vårt västerländska sätt att leva. De flesta av oss har fått mer tid än vanligt för eftertanke och reflektion, något som måste betraktas som höjden av lyx i dagens annars så snabbt snurrande tillvaro.

 

Men man kan aldrig bli så vis att alla frågor blir överflödiga, konstaterade någon klokt. Några frågor som jag grunnat på tog jag med mig till Hildur Ottelinsgatan 9 där Åsa Olsen driver butiken Zoon Inredningar. Mina funderingar rörde vad som måste vara bland det mest praktiska och coolaste som finns, nämligen compact living – eller trångboddhet som vi säger på svenska.  

För när många av oss har tvingats att arbeta och studera hemifrån har våra bostäder helt plötsligt blivit ”ett rum kort”. I många kök travas pappershögar och pärmar bland datorer, kaffekoppar och peppar- och saltkar som man aldrig orkar flytta undan innan arbetsdagen ska ta vid. Så Åsa, vad sjutton ska man göra för att tillvaron ska bli mer praktisk och därmed lättare att leva i?

– Jag tänker att något så enkelt som en lite större bricka kan tjänstgöra som ett stort underlägg, på vilket man placerar dator och material, föreslår hon. På så sätt är det lätt att bära undan ”arbetet” när det är dags för lunch eller arbetsdagen är slut.

Åsa Olsen äger och driver inredningsbutiken Zoon Inredningar.

Hon anser att det är viktigt för det inre lugnet att var sak har sin plats. Varför inte låta hushållets medlemmar ha varsin låda i till exempel en hurts eller byrå? Om dessa lådor redan används och omöjligt kan omvandlas till personliga lådor … Ja, då kan man ju klä varsin skokartong med vackert papper eller tyg, föreslår hon.

– Det är viktigt att man kan skilja på jobb- och fritid. Annars får man aldrig någon riktig tid för återhämtning i det egna hemmet, och följaktligen blir då även jobbet drabbat i längden.

 

Textilier av den vävda typen Bouclé bidrar till både trevnad och en mer dämpad ljudbild.

 


Tänk på ljudbilden

Textilier fyller fler funktioner än att ”bara” vara vackra och sköna att röra vid. De bidrar dessutom till att dämpa ljud. Mattor, gardiner och klädda möbler gör således sitt för att skapa en lugnare och tystare hem- och arbetsmiljö.


Flexibilitet

– Idag finns det otaliga lösningar för den som vill ha sin boendeyta flexibel, säger Åsa. Många är egentligen gamla beprövade lösningar, som att till exempel trolla bort sängen i form av en bäddsoffa, loftsäng eller ett sängskåp.

Hon har under sina många yrkesverksamma år märkt att många lätt kör fast och blir hemmablinda när det kommer till inredningen. Och att man inte ser de ”juveler och guldklimpar” som man har i sina gömmor. 


– Det var därför jag startade FaZoon, berättar Åsa. Ordet är syftar på mitt företagsnamn samtidigt som det anspelar på det uppenbara; fason. Genom FaZoon kommer jag till kunden, tar del av dennes tankar, upplevelser och förväntningar på hemmet, kontoret eller vad det nu rör sig om för plats.

 

 

Hon plockar demonstrativt bland butikens sortiment samtidigt som hon fortsätter att förklara:

– För att sedan ”trolla” tillsammans … Det handlar mycket om att tänk om och tänk nytt, utan att behöva köpa nya saker. Här brukar det alltid bli aha-stunder när kunderna helt plötsligt ser en ny potential i det gamla och bekanta, tillägger hon.

Innan vi skiljs åt vill hon sända med ett sista råd till dig som läsare:

När det ska handlas bör det vara av kvalitet och väljas med omsorg. Det tjänar man på i långa loppet. Det är bra för ekonomin såväl som miljön … Och du, handla det du behöver av människor som kan och verkligen bryr sig om att du ska bli nöjd med resultatet.

Skribent: Peder Strandh UMLN | Hösten 2021

Fler nyheter

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg