KULTUR | Hösten på Uppsala konstmuseum

>>

Redan nu när sommaren ler, smider museet planer för hösten. Programmet är brett med godbitar för alla smakriktningar. En speciell nyhet är att landskapet är i fokus både med en ny utställning och via en målerikurs för vuxna. Även konserterna i den vackra hörsalen Vasasalen fortsätter att skapa oförglömliga musikminnen, liksom barnens favorit – Familjelördag.

 

– I höst sätter vi verkligen landskapet i fokus. Med utställning Landscaping har vi lyckats samla ett tjugotal konstnärers verk, som skildrar landskap och möten mellan människa och natur, med start från 1500-talet till idag. Något mer handfast är den nya målerikursen Masterclass, då flera etablerade konstnärer kommer att guida deltagarna i konsttekniker och olika sätt att se och avbilda landskap. Här är det först till kvarn och bara att anmäla sig, berättar Daniel Werkmäster, museichef.

Höstens på museet har många godbitar att bjuda på. Mer detaljer finns i kalendariet, här har vi samlat nyheterna.

Höstens utställningar

  • Landscaping – Fördjupa dig i tolkningar av naturen utifrån olika teman. Ett tjugotal konstnärer bidrar med skildringar av landskap och möten mellan människa och natur – från 1500-talet till idag. Pågår 2 september till 26 november.
  • Ängeln och Valen – är verk av Sara Ekholm Eriksson, Uppsala kommuns ateljéstipendiat 2022/2023. Pågår 9 september till 8 oktober.
  • Anna-Lisa Thompson-stipendiater  visar verken av 2023 års stipendiater. Vilka de är utses i juni av stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne. Pågår under december.
  • Ingvil Stille – är en separatutställning med årets konstnärsprofil, utsedd av Uplands konstförening. Pågår under december.

Festival 

Otherworldly-festivalen på museet är en festival för digital konst och elektronisk musik. För programmet står UKK och Uppsala konstmuseum i tätt samarbete med konstnären och regissören Peder Bjurman samt musikern och kompositören Christian Hutchinson-Berg från Kite. Pågår 19 till 21 oktober.

Konsertprogrammet

– Musik i Vasasalen är magi och otroligt populärt bland våra besökare. Vi fortsätter såklart med ett späckat höstprogram. I höst är det Elena Wolay som satt ihop ännu en säsong med riktigt innovativa och härliga toner i våra fina lokaler, säger Daniel Werkmäster.

  • Pianisten Shida Shahabi skapar filmiska, drömlika och minimalistiska kompositioner. 2018 släppte hon sitt kritikerrosade debutalbum Homes och har sedan dess turnerat i Europa och skrivit filmmusik. Nu besöker hon Uppsala konstmuseum med material från ett helt nytt album – Living Circle. 31 augusti.
  • Sven-Åke Johansson, den experimentelle musikern, poeten konstnären och kompositören tar sig från Berlin för att göra en exklusiv spelning på museet. Han var en av de första frijazzslagverkarna i Europa och har spelat med både Peter Brötzmann och Sonic Youth. Vi lär få höra något utöver det vanliga. 16 september.
  • Karin Johansson vid pianot och konstnären Jenny Svenberg Bunnel bjuder in till både konsert och workshop. Jenny som dokumenterat olika jazzscener med pennor och penslar och leder workshopen för barn. Karin håller sedan en konsert, öppen för alla. 4 november.
  • Jocke Åhlund (Teddybears STHLM, Les Big Byrd) och konstnären Jockum Nordströms spelar nu tillsammans med jazztrummisen Moussa Fadera. Ett spännande möte, där allt kan hända. 28 september
  • Träd, Gräs och Stenar, eller ”Träden” som de också kallas, räknas som ett av de mest inflytelserika banden på den experimentella rockscenen i världen. Nu gör de ett stopp på museet med låtar från 1969 fram till idag. 23 november.

Kulturnatten

Under årets Kulturnatt visar vi återigen på en ny videoinstallation på museets fasad. Det är uppsalakonstnären Sara Ekholm-Eriksson som står för installationen och som lovar något alldeles extra.

Alltid på museet

De populära guidade visningarna bland museets utställningar och samlingar som avslutas med Afternoon Tea fortsätter. Även barnens favorit – Familjelördag på museet, då energierna går på högvarv medan museets konstpedagoger inspirerar barnen som också får skapa själva i museets verkstad. För den som vill fördjupa sig i konst anordnas samtal och föredrag med inbjudna gästerArt Night – museets torsdagsevenemang med kvällsöppet, fri entré, öppna introvisningar, eget skapande, dj och barmeny fortsätter också. Och den som bara vill droppa in på museet kan alltid förena besöket med en fika eller en bit mat på Museum Bar & Café.

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck