KATTER | Älskade trotjänaren så mycket mer än en råttfångare

Detta är en Neuropsykologen-artikel hämtad från UMLN:s vårnummer (#1) 2023.

>>

Under pandemin skaffade rekordmånga människor husdjur. Det kan kännas både gulligt och fint att få visa omsorg och känna sig viktig för någon annan levande varelse, det vet nog de flesta som blivit husse eller matte till någon. NeuropsykologN

 

Någon som själv har fått erfarenhet av det förunderliga i att ha en katt som husdjur är författaren och psykiatrikern Nils Uddenberg. Plötsligt en dag flyttade en katt in i hans och hustrun hus. Nils beslutade sig då för att på kul skriva om detta, men kunde aldrig ana att boken skulle bli en sådan stor succé med 100.000 exemplar sålda, bara i Sverige!
När hans hustru plötsligt dog skrev han en uppföljare där han redogjorde för hur viktig kattens roll var i hans egen sorg, både som sällskap och som ordlös tröst. Men det är nog högst individuellt hur man reagerar på att ha en katt att alltid ta hand om. 

Läser man forskning om (exempelvis) katter kan man notera att de, vid sidan av framförallt så kallade vårdhundar, har börjat göra sitt intåg på ett antal äldreboenden med, i de flesta fall, positiva resultat för de boende. Forskning om till exempel specifika egenskaper hos katter ger en fingervisning om vad som kan väcka behag och allmänt positiva känslor. Många upplever att kattens spinnande ljud lugnar och forskning visar att det understöds av att stresshormonet kortisol minskar, samtidigt som ”mys-och-pys”- eller ”kärlek- och tillits”-hormonet oxytocin ökar. Det har en lugnande effekt på hjärna och övrig kropp. 

En annan samvarierande effekt är att hjärtverksamheten påverkas gynnsamt så att risken för hjärtproblem av typerna högt blodtryck och stroke minskar. Även lindring av smärta hos smärtpatienter och en hjälp för personer med andnöd till rätt andning har rapporterats. Detta sker eftersom katten spinner på in- och utandningen. Tempot i kattens spinnande liknar andningsövningar och att djupandas i takt med kattens spinnande är meditativt vilket i sin tur kan verka läkande. Ytlig andning eller alltför snabb andningsfrekvens orsakar stress, försvagar immunförsvaret och kan leda till sömnsvårigheter och depressioner. I vanlig ordning varierar effekter av detta slag avsevärt. Men positiva känslor som utvecklas i samvaron med ett husdjur, till exempel att känna djup samhörighet, kan för många kännas meningsskapande och ge livsenergi. 

Alla som har fått förmånen av att ha en katt inpå livet har säkert vid något tillfälle undrat över hur en katt tänker eller känner. För det är onekligen fascinerande hur annorlunda de är mot oss människor. Nils Uddenberg skriver om hur katten även fått honom att fundera på hur det är att vara människa, just för att katten är en sorts kontrast att spegla sig i. Kanske är en del av tjusningen med just katter att de är så annorlunda jämfört med oss själva och att de vägrar att låta sig bli något annat än vad de är. För precis som i en kärleksrelation så är det ibland olikheten som attraherar. 

Det sägs ju att katter har nio liv, men vissa vill ta det ännu längre. Engelsmännen har nämligen ett talesätt som lyder: Cats never die, they just fall asleep in your heart”.

Skribenter: Åke Pålshammar, neuropsykolog och Emeli Åkerman, beteendevetare
UMLN nr. 1 2023.

 

 

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer