HÄSTSPORT | Voltige – den gymnastiska ridsporten

Detta är en artikel hämtad från UMLN:s vårnummer (#1) 2023.

>>

Voltige är en av de sex ridsportgrenarna under Svenska ridsportsförbundet. Det är gymnastik som utförs på hästryggen. Föreningen Uppsala Voltige grundades år 1992. Den 6–8 juli i sommar står de som arrangörer för svenska- och nordiska mästerskapen vid Akademistallet.

 

Det är en kall kväll i början av mars som jag får följa med Lovisa Baeckström 12 år till hennes Voltigeträning i Vassunda, Knivsta. Lovisa liksom flera av hennes klubbkompisar bor i Luthagen och runt om i Uppsala, vilket innebär att det blir en del skjutsande. I kväll är det Lovisas mamma Frida Baeckström som skjutsar och klockan fem har vi bestämt träff för samåkning. Strax innan jag ska bege mig ut på gatan för att bli upphämtad får jag ett sms från Frida där det står ”Tips, ta på dig något varmt, brukar bli ruggigt i ridhuset”. Nöjt kan jag konstatera att jag redan har tagit fram varma kängor och täckbyxor. Några minuter senare sätter jag mig till rätta i bilen, laddad med nyfikenhet.

Hur kommer det sig att ni tränar i ett stall som ligger så långt bort, finns det inget närmare alternativ, frågar jag när vi rullar ut från Luthagen? 

Att det blev just Vassunda berodde på att vi behövde hitta ett nytt stall som hade tillgång till ridhus och även kan inhysa ett gäng voltigehästar. Till slut hittade vi det vi sökte i Vassunda. 

Det är tur att vi kan samköra och att några av de äldre tjejerna i laget har körkort, konstaterar Frida.

När hon fortsätter att berätta kommer hon in på att voltige är en liten sport i Sverige jämfört med hur det ser ut i andra centraleuropeiska länder.

– I till exempel Tyskland är voltige mycket större och vi har faktiskt två tyska tjejer med i vår klubb, tillägger hon. 

Jag frågar Lovisa hur det kom sig att hon började med Voltige?

Jag började att rida när jag fyra år. Samtidigt var jag intresserad av gymnastik. När jag blev lite äldre och fick höra om voltige tänkte jag att det skulle passa bra att kombinera mina båda intressen till en sport. 

Team Cassiopeia med hästen Diesel. Foto: Maria Klefbeck ©2023.

Lovisa berättar att hon tränar fem dagar i veckan. Tre dagar i veckan är hon i stallet och två dagar tränar hon gymnastik med de andra i klubben på Domarringens skola i Svartbäcken och Eriksbergsskolan. I Lovisas seniorlag, Team Cassiopeia, är de åtta tjejer i åldern tolv till 23 år som tränar och tävlar tillsammans. 

 

Framme i Vassunda

Efter att ha passerat Sunnersta, Krusenberg och nu korsningen vid Edeby är vi snart framme på hästgården i Vassunda. När vi kommer in i stallet råder det redan full aktivitet. Det är boxar som mockas och hästar som ryktas. Det märks att det är en förening där alla hjälps åt och att det finns ett stort engagemang. Småsyskon sitter och ritar i foderkammaren samtidigt som föräldrar som har skjutsat från Stockholm, Uppsala och Skyttorp dröjer sig kvar i stallet. 

Nora Sandberg Müller på hästen Caramba. Foto: Maria Klefbeck, UMLN ©2023.

Denna kväll är det fyra lag som tränar så även i ridhuset är det liv och rörelse. Några tränar på hästryggen och de som väntar tränar gymnastik på matta och träbockar. 

Under kvällens träningspass pratar jag med några av de voltigörer som kommer att ställa upp i SM och NM. Nora Sandberg Müller är en av de som ska tävla. Hon ingår i Team Crux men kommer även att tävla individuellt. Nora är 16 år och en rutinerad voltigör som har tävlat både nationellt och internationellt. Senast i fjol tog hon hem guld i SM och representerade Sverige i J-EM. Hon berättar att hennes sportlov spenderades med träning i Schweiz vilket gav henne möjligheten att utveckla sina färdigheter ännu mer.  

Erik Lamvert är 14 år och den enda killen i klubben. Han är med i juniorlaget och ingår i Team Aquila. Innan han började med voltige hade han ridit på ridskola och hållit på med gymnastik. När Erik var cirka åtta år började han fundera på vilken aktivitet han skulle satsa på. Då dök det upp ett prova-på-tillfälle i voltige och han kände direkt att det var hans grej. Nu tränar han hårt inför tävlingarna i sommar men tar även sikte på högre klasser och tävlingar internationellt.

På min fråga om hur man skulle kunna få fler killar till sporten har han inget direkt svar. Men han säger att han skulle bli jätteglad om det var fler killar som började med voltige. 

Hästen Caramba med voltigörerna Tuva Westerlund, Sofia Börling och på toppen Tuva Wipemo. Foto: Maria Klefbeck, UMLN ©2023.

Voltige är främst en lagsport och det viktigaste är givetvis hästen. Det är inte vilka hästar som helst man kan använda då det krävs en hel del av hästen som ska galoppera eller skritta runt runt i en volt medan en eller flera voltigörer utövar gymnastik på dess rygg. Hästen behöver vara stor och stark samt lugn och stabil. Den person som står i mitten av volten och håller i hästen med linan kallas för linförare. Dennes uppgift är att se till att hästen håller ett jämt och bra tempo i galopp eller skritt. I Uppsalas voltige förening är det sex antal linförare. Det är dessutom elva stycken tränare som hjälps åt att driva föreningens verksamhet framåt.

Klockan har hunnit bli långt över 21. Det är dags att bege sig hem till Luthagen igen. Imorgon väntar skola och arbete. 

Hästen Diesel och voltigörerna fr vä: Alicia Ramberg, Wilma Ericsson Flack, Novalie Wall och Lovisa Baeckström. Foto: Maria Klefbeck, UMLN ©2023.

 

FAKTA OM VOLTIGE

För att få tävla i voltige måste man vara åtta år, däremot finns det ingen övre åldersgräns. En voltigetävling består av två moment: De obligatoriska grundövningarna samt ett fritt program, en så kallad ”kür”. 

De obligatoriska övningarna utförs av samtliga tävlande i början av tävlingarna och varierar smått beroende på ålder och klass. ”Grunden” som dessa övningar kallas bedöms efter utförande mellan 0-10 poäng.

Küren är ett fritt program som deltagarna själva komponerar till musik och domarna bedömer bland annat sammansättning, svårighetsgrad och helhetsintryck mellan 0 och 10 poäng. Totalpoängen för ett program delas alltid upp i fyra delar varav alla är värda 25 procent var av totalpoängen. A. hästens poäng, B. tekniska poäng (svårighetsgrad, helhetsintryck), C. artistiskt (hur programmet fungerar till musiken, sammansättning), D. tekniska poäng.

Voltigören Erik Lamvert med hästen Cortesch efter kvällens pass. Foto: Maria Klefbeck, UMLN ©2023.

Under tävlingar har ett lag sex minuter för grundövningarna och fyra minuter för küren. Under küren måste samtliga sex lagmedlemmar hinna vara uppe på hästen minst en gång.

Individuella tävlande gör sina grundövningar utan tidspress och har en minut för att utföra sin kür. När man tävlar i par, pas de duex, utför man endast kür och har då två minuter på sig uppe på hästen.

Källa: Uppsalavoltige.se

Skribent: Maria Klefbeck, UMLN | Nr.1 -2023

 

 

 

Fler nyheter

FÖRSÄKRINGSKASSAN:
30 år med personlig assistans – utveckling och trender

UMLN:s VALBORGS-
GUIDE:
”Allt” för en klassisk sista april i Uppsala

BOSTÄDER
Bonava presenterade sin vision av det ”nya Seminariet”

REGION UPPSALA:
Vi är beredda på att hantera blockaden

BRIS:
Så många vuxna agerar när de oroar sig för barn

ALLERGIER
Receptfria läkemedel vanligast vid pollenallergi