0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

>>

 

Efter ett drygt år av renovering och ombyggnad invigs äntligen Stora torget på lördag, den 3 juni.

 

Under det senaste året har Stora torget renoverats och rustats upp för att göra det mer tillgängligt för invånarna. Flera träd har planterats och sittplatser har tillförts. Även ny belysning kommer att lyfta torget kvällstid och bidra till både stämning och karaktär. Torgets nya utformning har tagits fram i dialog med Uppsalaborna om deras önskemål.

– Jag är otroligt glad över att få vara med och inviga denna omvandling av en av stadens mest betydelsefulla platser. Stora torget ska vara en samlingsplats för alla oss Uppsalabor. Nu grönare, livligare och mer mänskligt än någonsin tidigare, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Människor dras till varandra och vi behöver plats för att mötas och umgås. Busstrafiken har fått maka på sig och vi har fått ett nytt grönare och skönare torg som sätter människan i centrum, säger Lisa Thörn, VD för Uppsala City.

Konst på torget

Ny och gammal konst i olika former berikar också upplevelsen i på det nya Stora torget. Den stora kvadratiska stenen med vattenspel som också kan fungera som sittplats och mindre scen när inte vattnet är på, återfinns vid Åhléns. I den andra delen av torget, vid Pressbyrån, har den anrika kandelabern fått sin nya plats. Torget får också ny konst i form av en cykelskulptur i brons av Katja Larsson som kallas ”Hermes lutar sig mot ett träd”.

– I vårt nya finrum där människor möts har också konsten sin givna plats. Att vi nu får en cykelskulptur på vårt Stora torg är extra roligt. Cykeln är en stolt och viktig symbol för Uppsala, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Program för invigningen

Med start klockan 12.00 den 3 juni börjar invigningsceremonin med flera uppträdanden och tal. Det kommer också att anordnas historiska vandringar som konstvandringar som man kan föranmäla sig till. På torget kommer även andra roliga aktiviteter pågå under dagen.

Extern författare: Uppsala kommun

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.