KUNGLIGT | Kungaparet till Uppsala

>>

Torsdagen den 27 april kommer Kungaparet till Uppsala. Alla Uppsalabor inbjuds att delta i firandet av H.M. Konungens 50 års-jubileum på tronen.

I ett halvt sekel har Carl XVI Gustav varit regent i Sverige. Detta uppmärksammas i Uppsala (bland annat) på torsdag, den 27 april då Kungaparet besöker vår stad. 

Värd för besöket är landshövdingen står som värd för besöket.
Kungen och Drottningen kommer att inviga Upplandsmuseets jubileumsutställning Kungligt besök – Uppland och Kungen. Därefter öppnar den för allmänheten.
Kungaparet möter efter museibesöket Uppsalaborna för ett publikt firande på S:t Eriks torg. Klockan 11.00 håller Kungen ett tal till de församlade på torget. Därefter följer en kortege med häst och vagn genom delar av staden.

Kortegevägen

Kortegen går norr ut på Sysslomansgatan för att sedan svänga vänster på Skolgatan. Efter att ha passerat Katedralskolan och Galleri Peder Strandh tar kortegen vänster på Kyrkogårdsgatan följt av vänster in på S:t Olovsgatan. Slutligen blir det en högersväng in på Övre slottsgatan för färd upp till slottet.

Trädplantering

Under dagen ska Kungaparet också hinna med plantering av träd i Slottsbacken. Torsdagen den 27 april blir en dag då många Uppsalabor kommer att ha möjlighet att se Sveriges Kungapar. Den som vill och har en skrivare kan via en pdf-fil från Länsstyrelsen printa och göra sin egen jubileumsflagga.

 

Extern skribent: Länsstyrelsen, 

Fler nyheter

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin

BOENDE | Uppsalahem testar smarta droppmattor under kylskåp

SAMHÄLLE | Krafttag för mer jämställt och jämlikt Uppsala län

SENIOR | Äldreboendet Myrbergska gården satsar för att öka livskvaliteten

SVERIGE | Vårdförbundet varslar om övertidsblockad