MÖTE MED | Motsatsen attraherade när Ranch mötte Hassan

Från UMLN nummer 1, -2022.

StrandhHugg hos Malena Ranch och Mohamad Hassan

>>

 

Ljuset är det första som möter besökaren när man kliver in i hallen hemma hos paret Mohamad Hassan och Malena Ranch. I famnen hos mamma Malena sitter den yngste sonen, blott halvåret gammal, och ler ikapp med solen vars strålar sipprar in överallt i våningen. Storebror är på förskolan så nu får minstingen ha föräldrarna helt för sig själv. Tapeter med mönster av William Morris ackompanjeras av en heltäckande världskarta i hallen och framför ett av fönstren står datorn som har fått jobba extra hårt, med otaliga digitala möten, i samband med pandemin.

 

Från köket har man en hänförande utsikt över Kvarngärdet och Höganäs takåsar in mot Uppsalas centrum där domkyrkans tre torn avtecknar sig mot den klarblå himlen. På köksbordet står ett fat med gyllenbruna croissanter samt färskost och marmelad som väntar oss. När alla har försett sig med kaffe, i Mohamads fall te, sitter familjens yngste i pappas knä och samtalar på sitt eget mycket kompetenta vis: med joller, nyfikna blickar och leenden kommer denne gosse att komma långt här i livet, spår jag.

– Jag är föräldraledig fram till i höst, säger Malena, därefter väntar förhoppningsvis studier till fysioterapeut.
Att paret Hassan-Ranch är idrottsintresserade torde inte komma som någon överraskning för någon vid det här laget, så när miljöpartisten Malena snart avgår från sina politiska uppdrag (bland annat som ordförande i Vårdstyrelsen och ledamot i Regionfullmäktige) låter hennes plan fullt logisk. Att hon härstammar från Uddevalla i Bohuslän går knappt att ana när hon fyller i med att hon även är intresserade av en utbildning till utredare för polisen.

 

BILDEN • Lite bus med pappa är alltid roligt.

”Det skulle verkligen passa dig perfekt” fyller Mohamad i. Också han lämnar nu sitt politiska uppdrag som kommunalråd för Liberalerna. Han står nu som nummer två på Uppsalaliberalernas lista till höstens riksdagsval. Om det inte blir politik i annan förpackning än den kommunala vill han ägna sig åt entreprenörskap. Han tycker att det är värdefullt att man inte sitter för länge på yrkesverksamma politiska poster.
– Jag har hållit på i snart tjugo år så det är dags att lämna plats för nya förmågor, tillägger han. Men jag känner ändå att jag ”lämnar på topp”.
Till de saker han är mest stolt över att ha varit direkt inblandad i under sin tid som kommunpolitiker hör det som idag är Sveriges största idrottsgymnasium Celsiusskolan, liksom Navet (har idag bytt namn, red) som samordnade kommunens arbetsmarknadsinsatser.

Motsatsens attraktion

Malena och Mohamad lärde känna varandra på kommunfullmäktiges sammanträden.
– Hon var fruktansvärt väl påläst, minns Mohamad, så jag lärde mig snabbt att jag också måste läsa på riktigt ordentligt för att kunna matcha henne när vi debatterade. Ibland kunde jag tycka att hon var väldigt irriterande, minns han leende, men framförallt uppskattade jag hennes energi och kompetens.

Han skrattar samtidigt som sonen i knäet nu börjar att längta efter mammas famn. Den lille knodden skruvar på sig och jollrar något mer moll-betonat. ”Sidbytet” sker  med den effektivitet man bara ser hos två rutinerade föräldrar.

– Ja, det var nog i samband med fullmäktiges pauser vid kaffemaskinen som vi fann varandra ordentligt, bekräftar Malena. Jag föll förr hans driv och energi. Han vill så mycket och kämpar envetet på . Även när det gällde att hitta motargument till våra replikskiften, skrattar hon samtidigt som sonen fyrar av ännu ett avväpnande leende mot undertecknad som nu troligen har ”skojiga” croissant-smulor i mungiporna.

 

Sedan dess har paret hunnit flytta från bostaden på Eriksgatan till en betydligt större lägenhet vid Kvarngärdet. Två söner har kommit in i deras liv, liksom segelbåten Hassina som har sin hemmahamn i Roslagen.

– Vi är inte den typ av seglare som gör dagsetapper och där varje ankring avrundas med en räkmacka på någon överbefolkad brygga, säger Mohamad. För oss är segelbåten vad sommarstugan är för många andra. Men med fördelen att vi kan flytta på oss när vi har njutit färdigt av en plats. Dessutom kan vi äta våra måltider med den vackraste av utsikter!

Mohamad är övertygad om att hans uppväxt i libanesiska Beirut, med närheten till Medelhavet, har präglat hans kärlek till havet. Att Malena är uppvuxen med Byfjorden och Skagerrak inpå knuten bidrar säkerligen till hennes varma relation till den blå böljan.
– Med segelbåt (paret hade en annan segelbåt före Hassina) har vi seglat mycket, bland annat i den åländska skärgården vilken vi är väldigt förtjusta i, berättar Malena som särskilt vill slå ett slag för ön Kökar i den sydöstra delen av den åländska arkipelagen. Det är otroligt vackert och lugnt där.

De får båda något blankt i ögonen när de berättar om sjölivet. Mohamad spelar upp en liten sketch vid köksbordet för att visa hur mycket han uppskattar att vakna till plaskandet av Malenas morgondopp på andra sidan skrovet. De delar med sig av upplevda strövtåg som gjorts i anslutning till naturhamnar de oftast ankrar i men också om enstaka tillfällen när vädergudarna har utmanat dem.

– Allra viktigast är dock att ha koll på vädret, betonar Mohamad sedan. Väderleksrapporten är ett måste när man är ute till sjöss.

Barnlogistik, böcker och Hassan-Vasa

I väntan på att Hassina traditionsenligt ska täckas av och ”vårrustas” till påskveckan, för att sedan sjösättas vid Kristi himmelsfärd, spurtar vardagen på som den gör för alla småbarnsföräldrar. Det ska ordnas med barnens olika aktiviteter, skjutsas och så vidare – vardagspusslet ska läggas, med andra ord.
Med viss stolthet berättar Mohamad att han ställde upp i vårens Vasalopp, efter att bara ha stått på ett par längdskidor en handfull gånger.
– Det blev en ”Hassan-Vasa”, skrattar han. Jag placerades naturligtvis bland motionärerna längst bak i startfältet. När så starten gick var det en lång väntan med tre kilometers motlut. Till slut kom jag igång för att sedan stoppas av repet* i Evertsberg.
Han tycks mest exalterad och nästan än mer motiverad att träna inför Vasaloppet 2023. Då hoppas han kunna åka de nio milen med sin äldsta dotter från ett tidigare förhållande. Hon är en långt mer rutinerad skidåkare så det är något att ta sikte på. Han tillägger:
– Även om jag har sprungit Vasaloppet tre gånger så blir det inte komplett förrän det riktiga Vasaloppet är avklarat, avslutar Mohamad

Malena spenderar gärna sin egentid med att läsa skönlitterärt. När coronapandemin drog igång gick Malena med i en bokcirkel, något hon verkligen kan rekommendera andra litteraturälskare. På frågan om hon har någon särskild favoritförfattare kommer svaret efter en några sekunders betänketid.

– Jag är väldigt förtjust i den ungerska författarinnan Ágota Kristóf! Hon har en förmåga att skriva så att jag som läsare blir lite osäker på mitt eget omdöme, på min förmåga att tolka det jag har för synen i berättelsen.

Tillsammans med barnen brukar hon också besöka Uppsala stadsbibliotek vars barnavdelning Malena berömmer.
– De har ett så bra och rikt program för barnen!

Mohamad föredrar att lyssna till ljudböcker och då gärna biografier och andra sorters faktaböcker.

– Jag blev väldigt tagen av biografin om Tim ”Avicii” Bergling. Inte minst för att den visar på problematiken med psykisk ohälsa, något som måste uppmärksammas mer i vårt samhälle.
Partikollegan Lina Nordquists bok ”Dit du går, följer jag” är en annan bok Mohamad gärna rekommenderar.

Under mitt besök hos familjen Hassan-Ranch har den yngste sonen tappert kämpat emot John Blunds stoff. Men när jag åter står i deras hall sover han i en bärsjal i mammas trygga famn. Pappa kan inte avhålla sig från att pussa sin minsting på den lilla del av huvudet som ändå skymtas över kanten på bärsjalen. Det är en fin bild som dröjer kvar på näthinnan när jag en halvtimme senare åter har landat på redaktionen.

* Att stoppas av repet innebär att tävlingsarrangören gör bedömningen att man inte kommer att kunna ta sig till målet i Mora inom en rimlig tid och därför stoppar de tävlande från att fortsätta loppet.

 

Text och foto: Peder Strandh, UMLN #1, 2022

 

 

 

 

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer