LITTERATUR | Nya boken I himlen och på jorden

Från UMLN nummer 1, 2022.
Boksläpp / Författare: Beth Meurling

>>

 

En högt flygande och jordnära berättelse

Boken I himlen och på jorden är ett historiskt dokument som speglar en svunnen tid. Titeln syftar främst på att stora delar av handlingen utspelar sig i flygbolaget SAS:s flygkabiner. Boken är författaren Beth Meurlings biografi och den för läsaren tillbaka till en tid då yrket som flygvärdinna var bland det mest exotiska en ung kvinna kunde drömma om. Beth levde den drömmen och vi får följa med henne till barndomshemmet på godset Österby i Södermanland liksom på otaliga flighter jorden runt. Vi får träffa celebriteter och ta del av dramatik på – ordagrant – hög nivå.

 

Beth Meurlings senaste bok I himlen och på jorden är en fristående uppföljare till debutboken ”Grön Duchesse och vita glacéhandskar” (2017).

I himlen och på jorden är skriven med författarens karaktäristiskt lättillgängliga prosa. Mina tankar går lite åt Astrid Lindgrens smidiga ordflöde när Beth skriver. Men där Astrid grävde i den småländska jorden gräver Beth Meurlings i den sörmländska och uppländska myllan, alltid med sin arbetsplats bland molnen närvarande.

– Jag har så fantastiskt mycket att tacka SAS för, säger Beth Meurling när vi träffas i samband med boksläppet av I himlen och på jorden.
Och det blir verkligen tydligt i boken.


BILDEN • Pursern Beth Meurling (tredje fr. vä.) och övriga i besättningen inför en ”kungaflygning till Sevilla.

 

Innan take off

Det var av en ren tillfällighet som hon i mitten av 1960-talet fick se en annons för utbildningen till flygvärdinna, sökte den och antogs. Föräldrarna hemma på godset i Österby var inte överentusiastiska när hon ville utbilda sig till flygvärdinna. De hade hellre sett att hon gjorde en akademisk karriär. Men de stöttade henne ändå när hon påbörjade sin utbildningen på Kungsholmen i Stockholm. Efter avslutad utbildning fick hon sin anställning hos Scandinavian Airlines System, SAS.

Det största stödet hemifrån fick Beth istället från fastern Brita (Beths debutbok handlar om henne, red). Med faster Brita kom Beth att samtala och brevväxla flitigt genom alla år och det är denna korrespondens som till stor del ligger till grund för Beths författande.

 

BILDEN • Ombordstigning på en SAS DC-8 under 1960-talet. ((Foto: SAS, Wikimedia)

 

– Det blev många brev och vykort från världens alla hörn, berättar Beth. Dessutom har jag i nästan  hela mitt liv varit en hängiven dagboksskrivare. Det har varit oerhört värdefullt när jag nu skriver böcker som bygger på mitt liv. Jag kan slå upp vilken dag som helst och se var jag då befann mig; om det var i Uppsala, Moskva, Rio de Janeiro eller Shanghai.

Bildar egen familj i Uppsala

Beth Nystedt gifte sig 26 år gammal med Uppsalabaserade barnkirurgen och forskaren Staffan Meurling och tog då dennes efternamn. Paret fick tre barn under de tre decennier de bodde i familjevillan på Kåbo.

”Min man var strängt upptagen med arbete och forskning. Jag förväntades kunna kombinera mitt arbete på SAS med mitt arbete i hemmet” skriver Beth i boken. Men ingenstans läser jag ett enda missnöjt ord över denna arbetsfördelning, och kanske är det som hon konstaterar på ett annat ställe i boken; ”(…) det var så könsrollerna var på den tiden”.

Den 245 sidor långa boken är rikligt illustrerad med fotografier och erbjuder ett väl nyanserat tidsporträtt av det senaste halvseklet. Vi får bland annat möta överförfriskade sällskap i business class, pilgrimer som ska på hadj till Mecka och en sikh med magiska egenskaper. Dessutom dyker en hel del världskändisar upp på Beth Meurings arbetspass. Som till exempel den amerikanske politikern Henry Kissinger, skådespelerskorna Audrey Hepburn och Shirley MacLaine liksom legendariska idrottsmän som Ingemar Stenmark, Björn Borg och basketlegendaren Magic Johnson.

 

BILDEN • SAS DC-9-41 Heming Viking OY-KGA. (Foto från 1960-talet).

 

Beths förmåga att på ett nyanserat vis fånga och återge tidsandan är, tillsammans med hennes språkliga flyt, kanske bokens största styrka! Med sin lediga tilltalston i texten ledsagar hon läsaren tryggt genom tid och rum. Vi får besöka städer som Tokyo, Bangkok, Dar es Salam, Bagdad och Anchorage och dessa resor varvas med spännande möten. Som till exempel när Beth möter sin ”namne” artisten och skådespelerskan Bette Midler i Chicago.

Ett och annat smart restips får läsaren också med sig på köpet. Exempelvis hur man undviker ”Delhi belly” på den indiska subkontinenten. Det sistnämnda funkar säkert lika bra, oavsett vilken kontinent man befinner sig på.

Välbesökt boksläpp

I mars höll Beth Meurling sitt välbesökta boksläpp på Galleri 8, på Rundelsgränd 8.

– Det var så roligt! Tänk att så många gamla arbetskamrater kom och gav mig uppskattning. Det betyder mycket, säger hon.
Med konstnärinnan Shiela Noréns verk som fond och bland vitt vin, chips, chokladpraliner och blombuketter satt Beth och signerade böcker på löpande band. I det tämligen lilla galleriet var det närmare ett sextiotal besökande som trängde ihop sig.

 

BILDEN • Beth Meurling i samband med boksigneringen på Galleri 8.

– Idag är det ett väldigt fint flygväder, inledde hon sitt tal till de besökande som inte var sena med att ge en skrattande respons.

Att många var tidigare kollegor från SAS blev uppenbart då jag sällan har sett så smidiga rörelser i trånga utrymmen som vid detta tillfälle. De muntra tillropen haglade tätt och efter att ha läst boken I himlen och på jorden kan jag bara konstatera:

Det här är den typ av bok som man inte tröttnar på att läsa. Den tar läsaren med sig på en resa i såväl tid som rum. Om den inte inom kort går att finna i bokställ på Arlanda och andra svenska flygplatser inom kort så skulle jag bli oerhört förvånad, saken är den att jag dessutom tror att den flygrädde skulle ha stor behållning av att läsa den här boken. Beth Meurlings avväpnande och lediga sätt att beskriva livet som flygvärdinna, steward, purser och pilot kan få den mest altitud-neurotiske att sänka garden och njuta av tillvaron ovan molnen. Och jag rekommenderar den å det varmaste till den som vet att uppskatta nostalgi från den 1900-talets senare hälft. Till alla som kan tänkas le igenkännande åt pillerburkar (damhattar utan brätte) och resor jorden runt. Fasten seat belt och trevlig läsning!

 

 

Text och foto: Peder Strandh, UMLN #1 -2022. 

 

 

 

 

Fler nyheter

KLIMAT & MILJÖ —
Miljardbelopp investeras i grön omställning i Uppsala län

SAMHÄLLE —
De tar över färdtjänst från Uppsala kommun

VARNING —
Bedragare utger sig för att ringa från Region Uppsala

SCENKOLL —
”Dagens” en underhållande lunchföre-
ställning

CITY —
Innovativ kamerateknik testas i Frodeparken

MUSIK —
Jultoner fyller UKK