BESÖK HOS: Biim Frischenfeldt och hennes musikbolag YMU

YELLOW MUSIC UNITED —

Sing sang ”la Biim” – och vips blev allt GULT!

Just nu är det bråda dagar för Biim Frischenfeldt och hennes nystartade musikbolag Yellow Music United (YMU). När vi träffar henne i hennes och pojkvännen Filips lägenhet i Gränby har andra medier ännu inte lyckats ta sig dit. Men det ska komma att ändras. YMU ”is the shit” just nu, skulle man kunna säga. Och det gläder oss!

 

Med sitt smittande leende och skratt serverar Biim kaffe vid det köksbordet som står precis bredvid en klaviatur, gitarr och annan musikutrustning. Med pappans devis ”håll takten och var ödmjuk” djupt inpräntad trollar hon fram kaffe på bordet samtidigt som hon tar mig med på en resa som tar sin början 1997 i Bälinge.

– Jag visste tidigt att det var ”sjungerska” jag ville bli, berättar Biim Frischenfeldt. Mina föräldrar stöttade mig helhjärtat i mina musikdrömmar från första stund.

I samband med Sam-studierna på Fyrisskolan fick hon sedan möjlighet att göra praktik vid ett skivbolag. Där lärde hon sig en hel del om alla de färdigheter som krävs i skrået.

– Det var jätteroligt  och lärorikt. Men efter några år kände jag inte riktigt igen mig i mig själv längre. Jag hade svepts med i den oftast väldigt ytliga virveln av releasepartyn, konserter, pressträffar med artister jag beundrade o.s.v. Det var som om jag hade gått vilse i mig själv.

Biim nämner mammans uppmaning, ”tänk på din magkänsla”, som kom som en räddning i den tuffa stunden.

– Jag bromsade och tog tillbaka kontrollen över mitt eget liv, så skönt!

Musikbolag – inte skivbolag

Till skillnad från pojkvännen Filip Killander, som är skivbolagsägare och musikproducent vid Killander Music Records, så driver Biim Frischenfeldt ett musikbolag. Det är hon niga med att betona. I YMU vill hon hjälpa andra, inte minst tjejer, att själva kunna ta kommandot över sitt musicerande och sin karriär i branschen. Hon om någon känner till alla fallgropar och hägringar som lätt kan få den mest klarsynta att irra bort sig.

– Jag hjälper till med alltifrån sång- och scen-coachning till hur man lägger upp och genomför releaser, marknadsföring etc. Lite ”från ax till limpa”-tänk, förklarar hon.

På sin webbsida, www.yellowmusicunited.se, skriver hon att hennes företag ”ska kunna fungera som navigator för både oerfarna och erfarna artister genom musikbranschen” och att ”målet är att skapa en community med syftet att förena musik med människor […] oavsett tidigare erfarenheter”.

Inom ramen för YMU hjälper Biim Frischenfeldts, med sin varma personlighet i kombination med hennes musikkunnande, dessutom många att våga; Våga ta ton, att lita till, och tro på, sig själva.

– Jag har ett underbart jobb i en spännande bransch och jag är min egen, konstaterar Biim nöjt.

Och därtill, konstaterar hon, under den härligaste färgen av dem av alla: gul som favoritblomman solrosen. Vi önskar Biim Frischenfeldt all lycka med det som strax, när UMLN var hos henne på Solskensgatan, kommer att vara aktiebolaget Yellow Music United!

Klicka på bilden nedan för att höra Biim framföra sitt stycke Tequilalåten!


 

© 2021 UMLN, Peder Strandh

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”