StrandhPromenad™ med Mohamad Hassan (L) som berättar om slottets framtid

UPPSALA SLOTT / KONSTMUSEET —

 
(En StrandhPromenad™)

 

Vilka framtida planer är det som gäller för Uppsala slott och dess konstmuseum, blir det en hiss på utsidan eller utställningssalar i form av vita klossar på området?

 

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) känner att han vill försöka bringa sans i de allt hetare diskussionerna kring slottet och dess omgivningars framtid. Via länken ovan kan du följa med på en cirka nio minuters vandring där Mohamad Hassan, på plats vid slottet, förklarar vad som är aktuellt och därmed värt att diskutera … Och om vad som inte ”är på tapeten” överhuvudtaget.

Följ med på en filmad StrandhPromenad tillsammans med kommunalrådet Mohamad Hassan (L)!
(Länk till UMLN på Youtube).

 

______________

 

Här nedan följer originalartikeln från UMLN nr. 1 [-2021]:

Uppsala Konstmuseum 2.0 enligt Mohamad Hassan (L)

En lätt bris är det ända som håller kommunalrådet Mohamad Hassan (L) och ett dussintal (mestadels) turister sällskap på Uppsala slotts högt belägna borggård. Mohamad står och byter några ord med ett par utanför konstmuseets entré och förklarar att ”här ska inte förstöras någon historisk miljö”.
– Tvärtom, utbrister han! Uppsalas anrika och fina slott med sitt konstmuseum ska bli än mer lättillgängligt, och därmed också mer konkurrenskraftigt med internationella mått mätt.

Det enda som egentligen är aktuellt för åtgärder är den södra bastionen som i dag också kallas för Vasaborgen. Fram till 1940-talet var den en grön kulle när det försågs med sitt (som det var tänkt) tillfälliga koppartak och det är här konstmuseets tänkta ”huvudhall” ska finnas efter den planerade ombyggnationen.

– Det är ingen som vill, eller för den delen får, röra själva slottsbyggnaden, försäkrar Mohamad Hassan. Jag har förstått att det finns en del missuppfattningar som florerar och leder till ryktesspridning om rena icke-frågor. Därför vill jag här och nu ta tillfället i akt att återge de fakta vi vet i dag (läs 13 mars, red):

En av icke-frågorna: Vita klossar

Han tar idéen om att vita klossar skulle byggas, på eller intill slottet, som exempel. Sannolikt grundar sig dessa föreställningar, att man skulle låta bygga vita klossar, på missuppfattningar efter att ha sett arkitektskisser utan att kunna tolka dem, tror han. På sådana illustrationsritningar brukar ofta föreslagna förändringar kunna lämnas vita, mest för att det ska vara lätt att se var på bilden som det aktuella området/områdena finns.

– Vi som politiker får och vill inte gå in och ”trixa” med historiskt värdefulla platser som slottet och dess närmiljö, säger Mohamad Hassan med eftertryck. Dessutom är det ju faktiskt Statens Fastighetsverk som äger och förvaltar slottet och det är de som kommer att jobba med det här uppdraget. Är det några som kan, och bör, hantera sådana här delikata saker så är det just Statens Fastighetsverk, anser han.

 


BILDEN • Uppsalaliberalernas kommunalråd Mohamad Hassan  (Foto: UMLN © 2021)

 

Sten Sturehissen”– Uppsalas svar på Stockholms Katarinahissen?

Uppsala slott tronar som bekant högt ovanför staden på Kasåsen. Det kräver en mindre styrkeinsats för att komma dit om man inte åker t.ex. bil. För att ytterligare öka tillgängligheten, inte minst för människor med funktionshinder, vill man satsa på ännu en entré. Men den här gången i form av en spång, hiss eller möjligen bergbana. Tanken är att denna entrélänk ska utgå från parkområdet där idag bl.a. restaurang Bangla och BJ:s ligger och angöra slottsnivån vid det södra slottstornet.

– En sådan länk kommer att göra hela området mer levande och därmed också öka tillströmningen av såväl lokala som hitresta turister och konstintresserade. Det i sin tur ökar den upplevda tryggheten i området och inte minst öppna upp den södra slottsmiljön väsentligt för människor med exempelvis rörelsehinder.

Alla dessa argument (fler finns naturligtvis) anser Mohamad Hassan talar sitt tydliga språk för att det som nu är på gång att ske uppe vid slottet är steg i helt rätt riktning.

 

UMLN red. © 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun