Forts. UMLN # 4, 2020 | Seniorgymnastik endes ån

KROPP & HÄLSA / UTMED FYRISÅN —

Om man under har hösten flanerat på promenadstråket längsmed Fyrisån har man kunnat se ett lämmeltåg av glada pensionärer som med varsin gångstav (eller kreativa substitut i form av exempelvis kvasthandtag) tagit sig till en gräsyta på andra sidan ån från Fyrishovs stugby sett*. Anledningen är den seniorgympa som bedrivs av Gymmix på platsen och som lockat runt 50-talet deltagare på tisdag- och torsdagsmorgnar.

UMLN var på plats under höstens sista träff och försökte hålla jämna steg med gruppen som bestod av allt ifrån 60- till 90(!)-plussare.

Det är en förhållandevis mild morgon, torsdagen den 26:e november, även om molnen ser dystra ut och luften är fuktig. Klockan börjar närma sig 9.00 och uppemot 50 pensionärer är uppställda, med behörigt avstånd emellan sig, i en halvcirkel runt sina två instruktörer Anna-Lena Lernskog Röndbo och Gudrun Tevell.

Det är två rutinerade damer som håller i passet, de båda har varit instruktörer hos Gymmix i över 30 år, och det är med vana de sätter igång uppvärmningen. I takt till musiken tas sidosteg, det promeneras på platsen och knän nuddar armbågar – bland mycket annat. Undertecknads koordinationsförmåga visar sig efter ett tag vara snäppet för bristfällig, men runtomkring mig hänger deltagarna med i rörelserna – var och en efter förmåga och rörlighet i leder.


När uppvärmningsdelen lider mot sitt slut, och gångstavarna ska vara del av övningarna, passar jag på att smyga undan och samtala med en av Uppsala Gymnastikförenings (Uppsala GF) kanslister, Anette. Hon är på plats för att hjälpa till att förbereda det coronasäkrade avslutningsfika som ska runda av höstterminen. Medan clementiner, glögg och godispåse-inslagna pepparkakor plockas fram berättar hon att Uppsala GF 2014 firade 100-årsjubileum, vilket gör dem till en av de äldsta föreningarna i Uppsala. Vidare berättar hon att föreningen innehar medlemmar så unga som fyra år, upp till den mer seniora grupp som nu kommit till de avslutande stretchövningarna.


Klockan 10 är dagens pass slut och det är dags för deltagarna att i tur och ordning få hämta en tidig julklapp, i form av en Gymmix-mössa, för att sedan få förse sig med fika. Stämningen är god och deltagarna minglar och samtalar med varandra medan de låter den varma drycken värma då det, gymnastiserandet till trots, ändå blivit lite kyligt.

Gruppen har dock överlag haft väldigt tur med vädret, nu när de på grund av coronapandemin inte kunnat vara inne i en hall på Fyrishov som de vanligtvis är. Bara en träff har behövt ställas in, då det ösregnade, och av dem jag pratar med är alla positiva till att höstens seniorgympa har hållits utomhus. Många ser gärna att de fortsätter träffas utomhus, även när ett virus inte tvingar dem till det, åtminstone under de varmare månaderna.

Bengt skapar julstämning tillsammans med frun Marianne Folkeson.


En av deltagarna som har varit del av gruppen länge är Bengt Folkeson – julavslutningen till ära klädd i röd tröja och matchande röd mössa.

– Jag brukar få alla herrar att klä sig i rött till julavslutningen, men nu är den ju tidigare än vanligt och inte så nära jul så alla har det inte. Men jag har det i alla fall, konstaterar han glatt!

När så alla deltagare fått sitt fika är det instruktörernas tur. De är uppskattade, Anna-Lena och Gudrun, och deltagaren Ing-Mari Gidlund slår fast att ”de aldrig får sluta”. Coronapandemin har inneburit en del extraarbete för dem, de har behövt hitta nya platser och utforma nya, utomhusvänliga rörelseprogram, men de är nöjda och glada över hur det har löst sig.

Instruktörerna Gudrun Tevell och Anna-Lena Lernskog Röndbo.


– Uppslutningen har varit fortsatt bra, även om inte riktigt alla som är inskrivna har haft möjligheten att delta under hösten, berättar de. Gymmix har fortsatt köra två pass i veckan runtom i Uppsala, bland annat i Stadsparken, Malma och Ångelsta, så det finns många möjligheter att delta.

Trots att terminen, bokstavligt talat, precis tagit slut ser de redan framemot att sätta igång igen.

– I början av februari drar vi igång, det ska bli jättekul!

* För att komma till den park där seniorgymnastiken hålls är du tvungen att gå in från Fyrisvallsgatan.

Artikelförfattare: David Nilsson • Foto: Hannah Melander / UMLN red.
Denna artikel presenterades först i kortad version i UMLN:s nr 4, 2020.

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer