0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nu lanseras en ny webbplats för den som vill lära känna kulturhistoriskt intressanta personer på egen hand på Gamla kyrkogården i centrala Uppsala. Webbplatsen kompletterar de guidade kyrkogårdsvandringarna som Uppsala kyrkogårdar erbjuder varje sommar (se länken längst ner)

På Gamla kyrkogården, med anor från 1600-talet, vilar berömda svenskar som Dag Hammarskjöld, Malla Silfverstolpe, Gustaf Fröding och Gösta Knutsson. Genom en enkel översiktskarta kan man lära känna dem och många fler via sin dator eller smarta telefon. Webbplatsen är resultatet av ett inventeringsarbete som utfördes av Jarl Tjernquist under 2016 och 2017. Tanken är att det ska vara lätt att hitta till de olika gravplatserna och samtidigt få veta mer om de som är gravsatta där. Urvalet av personer har skett i samarbete med Upplandsmuseet och fler kommer att läggas till framöver.
Benämningen ”kulturpersoner” kan föra tankarna till författare, musiker och skådespelare. Här har betydelsen breddats till att även omfatta personer som haft en inverkan i det samhälle de levt och verkat i – både lokalt i Uppsala och för riket i stort.
Webbplatsen ger kyrkogårdsbesökare möjlighet att ytterligare minnas de avlidna och samtidigt tillfälle till läsning om de kulturhistoriskt intressanta personer som är gravsatta på Gamla kyrkogården i Uppsala. Uppsala kyrkogårdar sköter stadskyrkogårdarna och begravningsverksamheten för Uppsala stad, oavsett medlemskap eller livsåskådning. Detta görs på ett hållbart sätt för miljön och den ekologiska mångfalden samtidigt som kulturarvet vårdas.
Länk: Kändisar begravda på gamla kyrkogården 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.