PANDEMIN | För helvete, gör något Stefan!

Det senaste året har Sverige och resten av världen drabbats av riktig pandemi i och med att sars-coV2-viruset har spritts. Visserligen är det besläktat med tidigare sars-virus men lika fullt en ny bekantskap att göra för oss alla.

(Artikeln nedan representerar inte nödvändigtvis UMLN:s ståndpunkt/-er)

Frågorna hopade sig i början av 2020: Hur smittar det, är det en aerosol eller vad? Hur ser symtomen ut, drabbas alla på samma sätt eller är vissa grupperingar i samhället att betrakta som direkta riskgrupper? Inledningsvis spekulerades det om att viruset skulle slå hårdare mot mörkhyade än oss blekfisar. ALLT med viruset var att betrakta som nytt vilket krävde att vi lärde känna förutsättningarna som vi presenterades inför.

Så här i mitten av november har vi lärt känna sars-coV2 en smula och vaccin tycks stå för dörren inom kort. Visserligen alldeles för sent för våra kära som redan har dött i farsoten, men ändå ett ljus i tunneln.

Frågorna fortsatte att hopa sig inför sommarledigheter, inför skolstarten i augusti, inför höstlov o.s.v. Oräkneliga frågor sorterade under ovan nämnda – bland andra: Hur många kan vi ta in i vår restaurang, vårt hotell, i vår fotbollsarena, teater- eller biosalong? Alla svar från Folkhälsomyndigheten & Co. (läs Sveriges expertinstanser) som inte löd “ta in max-antalet” betraktades som undermåliga eller rent av felaktiga. Snart var varenda människa ute i medierna och uttalade sig om allt som borde ha gjorts mycket tidigare, borde ha gjorts annorlunda, aldrig skulle ha gjorts och vad som nu är den enda “rätta” vägen att gå. Som om någon med säkerhet kunde eller kan veta något. Jag säger som Greta Thunberg här; chilla men skippa biobesöket.

Visst, jag förstår att Jonas Gardell (som var ute i teve och röt åt kulturminister Amanda Lind att avgå) och den svenska kultureliten lider. De sitter med uppsättningar som skulle ha gått upp på Dramaten, Operan, Uppsala stadsteater och allt vad de fina salongerna heter. Uppsättningar de har jobbat hårt med och som nu riskerar att brinna inne/brinner inne. Men det är knappast så att det bara är det svenska skådespelarskrået som har drabbats här. Att hotell står tomma i Sigtuna, Göteborg och Skellefteå är väl inte så konstigt heller. Titta bara utanför kanten på baljan Sverige så ser du snart att det inte är särskilt mycket bättre någonstans i världen numera.

För helvete, gör något Stefan!

Ungefär så löd det i media. Likt en mobb dundrade snart när alla som inte låg i respirator ut med “de rätta” åsikterna och svaren och jag undrade stillsamt (eh?); vad fanken kan vår karl vid rodret göra åt saken när hela världen redan hukar sig i durken? En sak är etthundra procent säker; han skulle omöjligt kunna göra rätt. Hur ett “rätt” skulle ha sett ut i våras kan vi få veta först om ett par decennier – efter att allt (visserligen kolossalt intressant) forskningsunderlag är insamlat och noggrant har kunnat analyseras och föras in i en mycket större kontext än panikens tunnelseende. Så sitt still i båten, för böveln Jonas & Co!

Alla vill leva sina liv som innan sars-coV2 kom till Sverige (och världen i övrigt). Men ingen ska kunna göra det så länge inte alla kan göra det så ser sann rättvisa ut, menar jag. Så ser spelreglerna ut när en skoningslöst virus slår till, en liten rackare som inte gör skillnad på presidenter, miljardärer eller gruvarbetare i Peru. Med samma brutala rättvisa måste vi stå enade och möta hotet. Inte hugga varandra i ryggen med plattityder som ter sig självklara när historien redan är skriven.

Jag vill tro att vi alla gör vad vi kan för att minska smittspridningen. Bara en sådan sak att en oroväckande stor andel vuxna (suck!) rentav har lärt sig att man tvättar händerna efter ett toalettbesök måste ses som en enorm vinst för framtiden.
Men att så många har sprungit och fortsätter att göra så, skanderande som domedagsprofeter och försöker ta billiga poäng och vinna tid i rampljuset med plumpa och okunniga kommentarer och åsikter i ämnen som de har noll koll (i jämförelse med expertisen). Det hoppas jag att vi slipper fortsättningsvis.

// Peder Strandh

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”