Uppdatering om Nya Tiundaskolan

[SENASTE NYTT | PRESSVISNING 2017-04-19]
När vi kommer in på byggarbetsplatsen, som om ungefär ett år kommer att vara en helt ny skola, möts vi av en större samling byggbaracker. Väl inne i dessa ser det dock ut som på vilket välförsett kontor som helst. Den för dagen samlade presskåren består vid sidan av Luthagsnytt också av stadens dagstidning och SVT. Med varsin hjälm på huvudet och iförda gula västar med ”Besökare” tryckt i tydliga bokstäver på ryggarna ger vi oss av på en vandring runt embryot till det som ska bli Nya Tiundaskolan.

Ett parti av skolfastighetens vägg som vetter mot den blivande skolgården har klätts med tegel vars gradient – från ljusbrun nedtill till mörkare brun upptill – är avsedd att skapa en livfullare stämning på den annars platta ytan (Se bild nedan).
Inför byggstarten hade ett antal representanter (inklusive elever) från Tiundaskolan bjudits in för att komma med önskemål om den planerade nubyggnationen. Allt sedan dess har man suttit tillsammans i s.k. projektrum, ungefär två dagar i veckan, med syfte att kunna hålla parterna informerade om hur bygget fortlöper. På det sättet har man dessutom kunna erhålla snabb återkoppling på sådant som är bra såväl som sådant som eventuellt kan behöva ändras.

Färre kvadratmeter – större effektivitet
Den Nya Tiundaskolam kommer att få samma antal elever som utfästs, 1044 elever, kommer att gå i den färdiga skolan men på minskade lokalytor. 
– Vi har lyckats banta ytorna med drygt ettusen kvadratmeter, vilket var nödvändigt för att hålla budgeten, berättar Magnus Dureman som är fastighetschef på Uppsala kommun Skolfastigheter AB.
Men han försäkrar att detta inte kommer att drabba eleverna negativt. Tvärtom så har användningsmöjligheterna istället kunnat optimeras för att kunna användas till mesta möjliga undervisning.
Tanken är att varje klass ska ha ett huvudsakligt klassrum, ett rum som ska vara ytterst flexibelt och därav möjliggöra att en rad olika ämnen kommer att kunna undervisas i det. Man ska alltså slippa de många onödiga förflyttningarna som annars hade varit nödvändiga. Antalet korridorer kommer att vara snudd på obefintliga då dessa betraktas som ineffektiva ytor, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv.

Ta av dig skorna
Redan från planeringsstadiet hade man med i planerna att skolan skulle gå i en Povel Ramelsk anda; att inomhusmiljön skulle bli skofri. Skofri skola är något som redan praktiseras på många andra håll i Uppsala (på de flesta för-, låg- och mellanstadieskolor) och övriga Sverige.
– Det kommer ytterligare att spara pengar åt kommunen på lokalvårdskontot, men också genom att skadegörelse med sparkar är betydligt svårare att åstadkomma i strumplästen. Det här är pengar som istället kommer att kunna läggas på undervisningen, säger Magnus Dureman.
En ytterligare vinst lär bli minskade bullernivåer. Innerskor är naturligtvis tillåtna och skolan kommer att förses med förvaringsmöjligheter så att ingen ska riskera att bli bestulen på sina yttersidor och tvingas knalla hem i nyss nämnda strumpläst.

Idrottshallen snart färdig
Vid besöket på den blivande Nya Tiundaskolan var det en plats vi som besökare inte fick beträda … Den till det yttre färdiga idrottshallen (Se bild nedan).
Den kommer att premiärvisas för pressen i slutet av augusti och tas i bruk av allmänheten i september. Vad vi vet så här långt är att den kommer att hysa en stor hall på det nedre planet. En yta som kommer att kunna delas av i tre delar (här nämns innebandyplaner som referens). På det övre planet kommer en dansstudio med mjukare golv och väggspegel/-ar att finnas. Dessutom kommer där även att bli en kafédel som skolan kommer att driva/ansvara för.
På ytan där det tidigare fanns en stor grusplan kommer en fotbollsplan (niomanna) och en basketplan att anläggas.

 

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer